GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu ska Kalmars skolungdomar få gratis mensskydd

Under fredagen presenterades delar av Kalmar kommuns budget för år 2022, med fokus på frågor som rör ungdomar. Gratis mensskydd, gratis frukost och gratis busskort stod på schemat.
Publicerad 15 oktober 2021
Jenny Melander (S).
Jenny Melander (S).Foto: Hedda Ottestam och Mostphotos

– Det här är en otroligt viktig satsning som vi är stolta över. Mensskydd är en kostnad som påverkar ungdomar, både på ett ekonomiskt och hälsomässigt plan. Därför är detta en satsning för att öka jämställdheten och jämlikheten på skolorna, säger Jenny Melander (S).

Hur exakt mensskydden ska delas ut, om de ska finnas tillgängliga på toaletten eller hämtas hos skolsköterska, är inte bestämt ännu. Satsningen beräknas kosta 1,75 miljoner kronor och träda i kraft år 2022.

Richard Deichmann (V), Jenny Melander (S) och Erik Ciardi (C) på en pressträff utanför Stagneliusskolan.
Richard Deichmann (V), Jenny Melander (S) och Erik Ciardi (C) på en pressträff utanför Stagneliusskolan.Foto: Hedda Ottestam

En annan del av kommunens budget för år 2022 är gratis frukost till Kalmars skolungdomar. Detta gäller främst för grundskolan.

– Det är inte alla som får frukost hemma, vilket kan bero på flera olika anledningar. Det kan handla om dålig inkomst eller svåra familjeförhållanden. Då kan lunchen man får på skolan bli dagens enda ordentliga måltid. Därför vill vi testa att lägga till gratis frukost – för att skapa bättre ordning och förhoppningsvis bättre studieresultat, säger Richard Deichmann (V).

Vilken typ av frukost kommer eleverna få?

– När jag gick i skolan brukade min frukost bestå av kaffe, cigg och en chokladboll. Vi vill att dagens ungdomar ska få i sig en lite nyttigare frukost än så. Exakt vad frukosten kommer bestå av är inte bestämt, men kanske en smörgås och ett glas juice.

Två skolor kommer att väljas ut för att testa att få frukost men vilka det är har inte bestämts ännu. Satsningen beräknas kosta 300 000 kronor.

Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Ytterligare en del av budgeten var gratis busskort på sommaren för gymnasieelever, vilket redan funnits för den gångna sommaren. Satsningen beräknas kosta 2,4 miljoner kronor.

– Precis som i år kommer det finnas sommarbusskort nästa år. Det handlar om att ungdomar ska kunna ta sig till och från landsbygden, för att jobba eller bara för att kunna umgås med sina kompisar, säger Erik Ciardi (C).

Den sista satsningen som presenterades var att Kalmarhem ska öka antalet ungdomsbostäder till 75 stycken under 2022. Ungdomsbostäder kan hyras av personer mellan 18-25 år och i nuläget finns 50 sådana bostäder att hyra hos Kalmarhem.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.