GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu väntas nya angrepp av granbarkborren – 12 miljarder i förlorat virkesvärde

Den senaste tidens vårvärme har väckt skadeinsekten granbarkborren ur sin vintervila. Risken är nu stor för nya angrepp och skador på skogen, i områden som redan är hårt drabbade. Nu uppmanar skogsstyrelsen och skogsbruket skogsägarna att kontrollera sin skog.
Publicerad 29 maj 2022
Tusentals granbarkborrar fångade i en av Skogsstyrelsens övervakningsfällor. Foto: Mattias Sparf, Skogsstyrelsen.
Tusentals granbarkborrar fångade i en av Skogsstyrelsens övervakningsfällor. Foto: Mattias Sparf, Skogsstyrelsen.

Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av landet, visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets övervakningsfällor där flera tusen insekter nu har fångats in.

– Med över tiotusen granbarkborrar i flera fällor kan vi konstatera att årets huvudsvärmning är i gång. Vi har också kunnat konstatera att stående skog redan börjat angripas, säger Mattias Sparf, som är sakkunnig på granbarkborre vid Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Lokalt har fällan i Blomstermåla i Mönsterås kommun fångat fyra granbarkborrar, vilket är den lägsta siffran som redovisas i landet. Siffran är dock inte lika låg i resten av Kalmar län. Fällan som är belägen i Vissefjärda, Torsås kommun, har fångat 4000 granbarkborrar.

I övrigt i länet har den fälla som finns i Misterhult, Oskarshamns kommun fångat 10 000 granbarkborrar. I Vimmerby är siffran 3000 och i Åtvidaberg, Västerviks kommun, har 8000 fångats in.

Sedan den extremt torra sommaren 2018 har cirka 27 miljoner kubikmeter granskog dödats av granbarkborren. Det har uppskattningsvis kostat skogsägarna 12 miljarder i förlorat virkesvärde. Även i år väntas stora skador, särskilt om vi får en varm och torr sommar eftersom det gynnar granbarkborren.

– Det är viktigt att upptäcka de nya angreppen tidigt eftersom det är då du kan rädda det mesta av virkesvärdet och bromsa fortsatta angrepp i skogen. Ha extra koll på granar som står i hyggeskanter och där du eventuellt har haft angrepp tidigare år, eftersom risken för nya skador är störst där, säger Henrik Holmberg i pressmeddelandet. Han är skötsel- och entreprenörsutvecklare vid Södra.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.