Ny rapport visar: Så är barnens hälsa i Kalmar län
I en ny Barnmiljöhälsorapport av Arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping, har drygt 8 000 vårdnadshavare i Kalmar län, Östergötland, Jönköpings län och Gotland har besvarat en omfattande enkät. Enkäten fokuserar på barnens hälsa kopplat till olika miljöfaktorer. Barnen är i åldersgruppen sex till tio månader, fyra år och tolv år.
– Barns och ungas närmiljö är något som på många olika sätt påverkar deras liv och hälsa. Resultaten i undersökningen kan användas för att urskilja ojämlikheter i hälsa och vara ett stöd inför beslutsfattande, samhällsplanering och informationsinsatser, säger Ingela Helmfrid i ett pressmeddelande. Hon är en av rapportförfattarna samt biolog vid Arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping.
I Kalmar län kan man se att:
- Andelen barn med övervikt eller fetma har minskat något i Kalmar län.
- Andelen tolvåringar som blir mycket störda över buller i skolmatsalen har ökat.
- Liksom landet i övrigt har Kalmar län en ökande andel tolvåringar som har återkommande trötthet eller huvudvärk i skolan som kan påverka deras skolresultat negativt.
- Nästan 20 procent av tolvåringarna oroar sig ofta eller mycket ofta för klimatet och sin egen framtid.
- Andelen barn som bränt sig i solen har minskat, men det behövs fortsatt information om solvanor, främst till tolvåringarna och deras vårdnadshavare.
Om man ser till enkäten i sin helhet med de fyra länen inkluderade visar det sig också att en mindre andel barn utsätts för vuxnas tobaksrök inomhus jämfört med 2011och att andelen som tagit prov på vatten från egen brunn har ökat. Vårdnadshavare till den yngsta åldersgruppen är mer medvetna om kemikalier vid inköp av olika produkter, och vid konsumtion av insjöfisk.
Om enkäten:
Enkätfrågorna handlar bland annat om solvanor, kemikaliemedvetenhet, trafikbuller, huvudvärk, klimatoro, sömnsvårigheter, vistelse i grönområde, restid till fritidsaktiviteter, övervikt och fetma, tobaksrök, dricksvatten ur egen brunn samt konsumtion av fisk.
För Kalmar län finns data uppdelat på vårdnadshavares utbildningsnivå, födelseland, barnens kön och ålder. Resultat finns indelade efter inlandskommuner, kustkommuner samt för städerna Kalmar, Oskarshamn och Västervik.