Annons

Ny regel för övningskörning – kan leda till böter

Den nya regeln införs för att försvåra för ”svarta” trafikskolor.
Publicerad 8 januari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Från och med årsskiftet mellan 2022/2023 måste den som övningskör med personbil, lastbil, buss eller motorcykel ha med sig en giltig id-handling. Detta gäller endast privat övningskörning och inte vid trafikskola.

Den nya regeln ska försvåra illegal utbildningsverksamhet, så kallade svarta trafikskolor.

Annons

– Anledningen till de ändrade lagkraven är att polisen ska kunna kontrollera att den som kör faktiskt är den som handledaren har godkännande att handleda. Den som vill övningsköra privat nästa år och saknar id-handling behöver skaffa det. Gör det redan nu så att du hinner få din handling, säger Susanne Alger, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Exempel på godkända id-handlingar är pass eller nationellt id-kort. Har man inte med sig sin id-handling riskerar man att dömas till böter.

Utöver detta införs vid årsskiftet även skärpta straff för den som driver en trafikskola utan tillstånd. Tidigare har påföljden endast varit böter men nu utökas straffskalan för att sträcka sig från böter till fängelse i upp till två år. Böter kan också ges till den som har tillstånd men som inte följer lagen eller Transportstyrelsens föreskrifter.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons