Annons

Ny satsning på undersköterskor – får utbilda sig på betald arbetstid

Sjuksköterskor kan i nuläget specialistutbilda sig på betald arbetstid. Detta blir i fortsättningen även verklighet för undersköterskor. Det framgår av ett beslut som regionstyrelsen fattade på onsdagen.
Publicerad 19 juni 2022
Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos
Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

I dag finns behov av specialistutbildade undersköterskor inom flera områden inom den somatiska vården; akutsjukvården, anestesi, operation, geriatrik och barn- och ungdomssjukvården. De utbildningar som rekommenderas för blivande undersköterskor är vid yrkeshögskoleutbildningarna och på 200 YH-poäng, vilket motsvarar ett års studier.

Den 1 juli nästa år införs också den skyddade yrkestiteln undersköterska, vilket innebär att det bara är de som har en viss utbildning eller kompetens som kommer att få använda titeln. Det blir en övergångsperiod då de som behöver kompetenshöjande insatser kommer erbjudas utbildning på betald arbetstid.

Totalt finns det 1 200 undersköterskor och skötare inom Region Kalmar län och huvuddelen jobbar vid länets tre sjukhus.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons