Ny studie visar: Viktuppgång kopplas till oro för arbetssituationen

Oro för arbetslöshet och ekonomi kopplas genom en ny studie till boende i Kalmar läns viktuppgång. 37 procent av befolkningen i Kalmar län lever med oro, ängslan eller ångest.
Publicerad 19 augusti 2020
Genrefoto.
Genrefoto.Foto: Mostphotos

En ny studie med stöd av Hjärt-Lungfonden visar att osäkra arbetsförhållanden eller ekonomiska bekymmer kan förknippas med viktuppgång. Många oroar sig för att mista jobbet eller få sämre ekonomi under den rådande coronapandemin, vilket kan få konsekvenser för hälsan. Den nationella folkhälsoenkäten visar att en av tre boende i Kalmar län, 37 procent, lever med oro, ängslan eller ångest.

Hjärt-Lungfonden lyfter vikten av att invånarna i Kalmar län satsar på att ha goda levnadsvanor, för att minska risken för fetma och i förlängningen hjärt-kärlsjukdom.

– Vi drabbas alla av personliga kriser av olika slag genom livet. Kirsten Mehligs forskning ger ökad kunskap om hur oro kopplas till vikt och påminner oss om betydelsen av att äta bra, röra på sig och sova ordentligt, även vid psykiska påfrestningar. I förlängningen kan goda levnadsvanor både rädda liv och höja livskvaliteten för många boende i Kalmar län, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Andelen personer i Sverige som upplever nedsatt psykiskt välbefinnande har ökat från 12 procent år 2008 till 17 procent 2018, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Samtidigt blir allt fler överviktiga eller feta och andelen har från 1995 ökat från 44 procent till 54 procent. Psykisk stress leder ofta till överätande, minskad fysisk aktivitet och sömnproblem, enligt forskning.

I den nya studien har forskarna undersökt kroppsvikt, BMI och bakgrundshistoria hos 2 706 personer i åldrarna 25 till 75 under åren 2001 till 2004. Deltagarna fick svara på om de tidigare upplevt negativa livshändelser såsom dödsfall eller sjukdom i familjen, skilsmässa, arbetslöshet eller ekonomiska problem.

Hos 904 av deltagarna undersöktes vikt och BMI även cirka 13 år senare, det vill säga 2014 till 2016. Både vid studiens start och uppföljning visar resultatet en tydlig koppling mellan negativa livshändelser och ökad kroppsvikt.

– Både kvinnors och mäns viktökning kunde kopplas till psykiska påfrestningar, framför allt att man tvingats sluta på sitt jobb eller haft ekonomiska bekymmer. Nu behöver vi öka kännedomen om det här, så att fler kan göra mer medvetna livsstilsval eller söka hjälp i god tid, säger Kirsten Mehlig, docent i epidemiologi vid Göteborgs universitet i pressmeddelandet.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.