Annons

Nya besked om slutförvar av kärnbränsle

Frågan om slutförvar av använt kärnbränsle har varit omdiskuterat en längre tid, och är en viktig framtidsfråga för såväl Sverige som för Region Kalmar län. Under gårdagen meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) att ett beslut om slutförvar av använt kärnbränsle kommer under början av 2022.
Publicerad 9 december 2021
Oskarshamns kärnkraftverk Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos och Annika Strandhäll (S) Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Oskarshamns kärnkraftverk Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos och Annika Strandhäll (S) Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Regeringen väntas kunna fatta beslut om slutförvaringen den 27 januari. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten ska det använda kärnbränslet kunna förvaras strålsäkert i 100 000-tals år. Det beror på att kärnbränslet är mycket farligt för omgivningen och att det tar lång tid för radioaktiviteten att minska.

– Det är ett mycket gott besked för Oskarshamn, Region Kalmar län och hela Sverige. Slutförvaret ska hantera radioaktivt avfall under långa tidsperioder och det är oerhört viktigt att det blir rätt. Att den socialdemokratiska regeringen säkerställt en trygg hantering där alla frågor blir tillräckligt utredda är oerhört bra, säger Peter Wretlund (S) Regionråd med ansvar för regional utveckling, kultur och kollektivtrafik, i ett pressmeddelande.

Det finns totalt sex kärnreaktorer i drift, fördelade på tre kärnkraftverk: Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Forsmarks kärnkraftverk har tre reaktorer i drift. Oskarshamns kärnkraftverk stängde två av tre reaktorer 2017 och vid Ringhals kärnkraftverk stängdes två av fyra reaktorer 2019 och 2020, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons