Nya corona-restriktioner: ”Saknar motstycke i modern tid”

– I dag kan jag meddela att det kommer att föreslås att från och med 24 november får maximalt åtta personer delta på en allmän sammankomst och offentlig tillställning, säger Stefan Löfven på en pressträff på måndagen.
Publicerad 16 november 2020
Foto: Mostphotos

– Det här är en mycket ingripande åtgärd. Den saknar motstycke i modern tid, men den är helt nödvändig för att vi ska kunna begränsa smittspridningen, fortsätter statsministern.

Regeringen hoppas det nya taket på åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska bli norm i samhället.

– Följ Folkhälsomyndighetens råd, leta inte kryphål, tolerera inte slarv. Ta ditt ansvar och gör det du kan för att minska smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen kommer att remittera sitt förslag till förordning för allmänna sammankomster, så att det gäller för högst åtta personer. Förslaget skickas på remiss i dag måndag och remissinstanserna får till torsdag på sig att svara. Regeringen fattar därefter beslut och förslaget träder i kraft 24 november.

– Vi tar bort undantaget för sammankomster och tillställningar på restauranger och serveringstillfällen. Barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer. Det ligger i linje med stoppet för alkoholförsäljning efter klockan 22.00, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

– Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag, ha inte fester. Ställ in, är Stefan Löfvens tydliga budskap till det svenska folket.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.