unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

 1. Nyheterarrow-down
 2. Avdelningararrow-down
 3. E-tidning
 4. Söksearch
 1. Tjänsterarrow-down
 2. Annonseraarrow-down
 3. Tipsa oss!

Nya skärpta råd för Kalmar län – här är alla riktlinjer

Från och med i dag skärps de allmänna råden även i Kalmar län, för att minska smittspridningen. Allmänheten uppmanas bland annat att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.
Foto: Linus Gunnarsson

Från och med i dag, tisdagen den 10 november, skärps de allmänna råden i Kalmar län för att minska smittspridningen som har eskalerat de senaste veckorna, med allt fler inlagda på länets sjukhus. Beslutet gäller till och med den 8 december, men kan komma att förlängas.

Nu uppmanas alla som vistas i Kalmar län att:

 1. 1
  Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.
 2. 2
  Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 3. 3
  Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

 1. 1
  Alla verksamheter i regionen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheterna erbjuder digitala alternativ.
 2. 2
  Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Under tisdagen beslutade också länsstyrelsen om att begränsa publiktaket vid allmänna sammankomster till 50 personer igen.

– I Kalmar län är vi nu i ett läge som gör att vi måste använda oss av alla verktyg vi har för att minska smittspridningen. Att återinföra publikgränsen på 50 personer är ett sådant verktyg. Vi är medvetna om att detta kommer att påverka oss alla och begränsa våra kontakter, men nu är det nödvändiga åtgärder för att stoppa den snabba smittspridningen, säger landshövding Peter Sandwall i ett pressmeddelande.

Det är Folkhälsomyndigheten i samråd med Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län som har tagit beslut om de lokala allmänna råden.

Läs mer