GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

Nybrokomikern Charlotta Björck: ”Jag försöker hitta det roliga i det jävligt mörka”

Komikern och mångsysslaren Charlotta Björck har bott i Malmö i 13 år, men är uppvuxen med sin ”stora brötiga familj” i Nybro och Kalmar. Hon är aktuell med sin egna tv-serie Charlotta x 8, hon gör sketcher på Instagram och kör liveshower. Men vad kan publiken förvänta sig? Ska Charlotta Björck själv beskriva sin humor så är det med orden ”ganska mörk, ganska ångestbaserad och ganska banal”.
Publicerad 13 november 2021
Charlotta Björck. Fotograf: Ponyhans
Charlotta Björck. Fotograf: Ponyhans

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– Godmorgon! Jag vaknade av att mitt ena barn spelade metaltrummor på min huvudkudde ca. 06:42 och väste lågmält men aggressivt "Sluta spela trummor i huvet på mig, jag försöker sova!" ett antal gånger innan jag erkände mig besegrad och steg ur sängen kl. 06:44.

Hur startar du helst dagen?

– Utan trumsolo i huvet.

Du bor i Malmö, men hur ser din koppling till våra trakter ut?

– Jag, mina fyra systrar, min prästpappa och min mamma bodde i en jättestor prästgård i Halland. Att bo i en prästgård på landet med sju personer i församlingen som dör en efter en är inte så kul kan jag tänka mig. Så när jag var fem år fick pappa jobb i Nybro och vi flyttade till en villa på Mörtvägen i Hanemåla. Där bodde vi, denna jättestora brötiga familj. Det var en stad och inte en by på landet. Men Nybro är ändå litet, och man kunde känna sig lite som en outsider på grund av traditioner och kultur som vi som inflyttad familj inte kunde eller kände till. Sedan separerade mina föräldrar och jag bodde kvar i Nybro tills jag gick ut högstadiet. Efter det började jag teaterlinje på Jenny Nyström i Kalmar, och där gick jag mina tre goda år och bodde i Oxhagen.

Hur gör du för att varva ner?

– Jag spelar mobilspel. Lyssnar på true crime-poddar. Binge-kollar reality-serier. Hjärntömmande grejer, för att inte behöva tänka på barn, familj, jobb, pengar, livet osv en stund.

Hur tacklar du en motgång?

– Jag är ganska bra på det där, eftersom att jag ganska sällan förväntar mig FRAMGÅNG. Jag försöker fokusera på att ha roligt när jag skapar det jag skapar, så att skapandet i sig har ett värde istället för att sätta värdet i hur det jag skapat tas emot.

Vad jobbar du med?

– Jag har jobbat inom vården i nästan 20 år men jag har alltid ägnat mig åt teater och musik samtidigt. De senaste sju åren har jag jobbat som personlig assistent nattetid på heltid och samtidigt haft barn och jobbat med små uppdrag och projekt vid sidan av. Sedan började det rulla på och jag kom ut på scener och kunde ta betalt för det. Tv-serien Charlotta x 8 låg i pipen. Då sa jag upp mig en gång för alla. Sedan januari 2020 har jag varit frilansare och jag har lagt ett helt arbetsår på att göra tv-serien. Efter det har jag jobbat med manusutvecklingsgrupper på produktioner och gått in som skådis här och där. Nu när restriktionerna lättat börjar det rulla upp bokningar. Det är läskigt att säga upp sig från ett jobb, för jag har ju barn att försörja och hyra att betala.

Vad gör du en ledig dag?

– Jag hänger med mina barn dvs hets-jagar omkring efter dom som en galen människa i en alldeles för stor park där dom vill göra varsin grej i varsin del av parken samtidigt. Avbryter parkhänget, släpar hem missnöjda barn. Kompenserar med att HYRA film och unnar mig ett par extra mammapoäng med glass INNAN middagen.

Vad är fredagsmys för dig?

– Exakt samma som di flesta med barn tänker jag - snacks och film med barnen klättrandes, skuttandes, knuffandes i tevesoffan och sen somna ifrån min lilla bit av vuxentid jag planerat att ha efter nattningen pga alldeles för trött för det.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Jag har dessvärre ingen bucket list. Eller alltså, jag har en mental bucket list med punkten "skriv en bucket list" på.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Realityserier! Just nu kollar jag ALLA säsonger av Below Deck. OTROLIGT BRA! En annan favorit är hela 90 day fiancé-universumet. Finns oändliga mängder säsonger, avsnitt och spin off's. TIPZ!

Hur ser du tillbaka på din tid i Nybro och Kalmar?

– Det som är roligt med att bo i en liten stad och ha många systrar är att man blir igenkänd. "Jaha, du är en Björck ja”. Det är både positivt och negativt för det finns en förväntan på hur man ska uppföra sig. Att ha en pappa som är präst är som att ha en pappa som är kändis. Alla visste att jag var Daniels dotter och jag agerade ut ganska mycket i tonåren så det var inte asenkelt. I Kalmar var man lite mer anonym och det blev en nystart för mig. Jag trivdes väldigt bra där och jag hängde i små subkultursgrupper. Det var där jag blev vuxen.

Hur känner du för mindre städer nu?

– Jag har någon sorts dröm om att låta mina barn växa upp som jag gjorde, på ett ställe typ som Hanemåla där man kan släppa iväg dem själva till skolan. Kalmar har absolut varit på tal att flytta till. Min mamma bor i Kalmar och jag har många vänner som bott i Malmö men som flyttat tillbaka. Öland har jag koppling till via min kille för att hans föräldrar är från norra Öland och hans syster har också hus där.

Person du ser upp till?

– Kan inte name droppa pga kommer inte på nån specifik. Men jag beundrar musiker, skådespelare, komiker och så vidare som har sitt eget uttryck och äger det oavsett hur det uppfattas av andra.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Carola, Zach Galifianakis, Erykah Badu.

Vad skulle du bjuda på?

– Vegetariska/veganska kroppkakor från Ninnis kroppkaksbod på Öland!

Vad ser du fram emot just nu?

– Jag ser fram emot att våra scener förhoppningsvis får fortsätta ta emot publik och jag ser fram emot att få möta MIN publik på dessa scener. Hoppas hoppas hoppas på en vår full av möten med publik, skratt och KUL! Jag har svårt för poängbaserad humor, utan tycker om att försätta min livepublik i ett läge där de inte riktigt vet om jag mår piss eller om jag spelar teater. Jag försöker hitta det roliga i det jävligt mörka.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

– Nån som vunnit Naked and Afraid typ, (överlevnads-realityserie) pga jag kan NOLL om överlevnad och på en öde ö känns just överlevnad som något som skulle kunna hamna i fokus. Forever strategisk, det får man ge mig ändå!

Hur ser du på framtiden?

– Med solsken i blick! På ett eller annat sätt löser sig allt, alltid.

Namn: Charlotta Carin Elisabet Björck

Ålder: 36

Familj: 2 börn och sambo

Bor: Malmö

Kommer från: Född i Halland, sen uppvuxen i Nybro, sen flyttad till Kalmar, sen flyttad till Malmö

Aktuell som: Skojig mammi på instagram, på SVT-play med humorserien Charlotta x 8, och live lite härodär runtomkring i Sverige.

Beskriv dig själv med tre ord: Trött, pessismistisk optimist.

Charlotta Björck. Fotograf: Ponyhans
Charlotta Björck. Fotograf: Ponyhans
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.