Annons

Ökning av bedrägerier på Snapchat: ”Kan inte lita på meddelanden i sociala medier”

Polisen varnar för att bedrägerierna spridit sig till ytterligare ett socialt medium. En kvinna i Kalmar och en man i Mönsterås blev nyligen av med 5000 kronor vardera på detta sätt.
Publicerad 8 februari 2023
Polisens presstalesperson Robert Loeffel.
Polisens presstalesperson Robert Loeffel.Foto: Bengt Hultqvist/Mostphotos/Polisen

Robert Loeffel, presstalesperson för polisregion Syd, har sett flera anmälningar gällande bedrägerier på Snapchat, både i Kalmar och Kronobergs län.

– Du kan absolut inte lita på meddelanden på sociala medier när det gäller pengar. Börjar de skriva om att de behöver hjälp med att betala något eller vill låna så se till att få muntlig kontakt innan du för över något, säger Loeffel.

Annons

Under tisdagen vid 15-tiden ska en ung kvinna i Kalmar ha fått sitt Snapchat-konto hackat. Bedragaren skickade ut meddelanden till hennes kontakter där det stod att hon behövde låna en summa pengar för att köpa en vara på Blocket.

En vän till kvinnan nappade på meddelandet och förde över 5000 kronor. Men de båda kvinnorna insåg snabbt att något inte stod rätt till och polisanmälde händelsen.

En anmälan om dataintrång, olovlig identitetsanvändning samt bedrägeri är upprättad men det finns i nuläget ingen misstänkt.

Även en man i Mönsterås ska ha blivit utsatt för en liknande typ av bedrägeri. Han ska via en hackad väns Snapchat-konto ha blivit lurad att föra över 5000 kronor. Där går polisens misstankar till en kvinna och en man på annan ort i Småland.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons