Annons

Organisationen uppmanar fler att bära reflex: ”Särskilt riskutsatta är unga”

Under vinterhalvåret blir det mörkare, vilket även innebär att fotgängare blir mer svårupptäcka i trafiken. Riksförbundet M Sverige, som är Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter, uppmanar därför oskyddade trafikanter att bära reflexer.
Publicerad 14 november 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

M Sverige meddelar att det varje år omkommer ungefär 35 fotgängare i trafikolyckor. Risken att drabbas är högre under vinterhalvåret då mörkret försämrar sikten.

– Reflexer gör stor skillnad. Med bra reflexer kan en person upptäckas på cirka 125 meters håll. En mörkklädd person utan reflexer syns däremot först på 20–30 meter avstånd från en bil med halvljus. Då kan det redan vara för sent, eftersom en bil som kör i 50 km/h har en stoppsträcka på cirka 35 meter, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons

Reflexerna bör placeras långt ner på ben och armar för bästa synlighet.

– Många tror att reflexer inte är lika viktiga i städer med gatubelysning, men tvärtom omkommer flest i mörkerolyckor i tättbebyggda områden med upplysta vägar. Extra viktigt är att föräldrar ser till att barnen har reflexer. Särskilt riskutsatta är unga när de går till eller från bussen, säger Tony Gunnarsson.

Även bilister bör ha med sig reflexväst och ficklampa i bilen. Det kan komma väl till pass vid olyckor eller andra ärenden där det är nödvändigt att lämna bilen.

– Den skyltade hastigheten ska respekteras, det räddar liv. När man kör i mörker finns dessutom goda anledningar att vara extra försiktig och uppmärksam i sin körning, säger Tony Gunnarsson.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons