Annons

Osäker journalistbransch när hundratals varslas – så tänker studenterna om framtiden

Mediebranschen har det just nu tufft och många bolag går med stora förluster. Hundratals journalister runt om i Sverige kommer varslas.
Publicerad 18 september 2023 • Uppdaterad 18 september 2023
Victor Moberg Gustafsson och Petter Jagers pluggar journalistik och medieproduktion.
Victor Moberg Gustafsson och Petter Jagers pluggar journalistik och medieproduktion.Foto: Agnes Aronsson

Nyligen kom beskedet att mediekoncernen Stampen Media måste dra ner på sin personalstyrka. Stampen, som bland annat äger titlarna Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, Hallandsposten, TTELA och Alingsås Tidning, varslar drygt 100 medarbetare.

Den senaste tiden har TV4 dessutom meddelat att flera av deras program slopas. Parlamentet, Karl Fredrik på Österlen, Let's dance, Talang, Wild kids och Biggest loser har alla lagts på is. Dessutom har det rapporterats om att TV4 lägger ner sin livedesk och ett dussin personer berörs, skriver Dagens Media.

Annons

För några dagar meddelade Sveriges Radio att man behöver spara mellan 200 och 250 miljoner kronor årligen. Det väntas förändringar i programverksamheten och personal kommer att sägas upp, rapporterade Sveriges Radio. Detta för att nämna några, och fler sparbesked väntas.

Med anledning av de dystra beskeden inom branschen mötte KalmarPosten upp studenterna Petter Jagers och Victor Moberg Gustafsson som läser programmet journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet i Kalmar. Vi ville höra hur de ser på sina framtidsutsikter inom branschen.

Vad tänker ni om era möjligheter till arbete när ni är färdigutbildade?

– Jag tror allt beror på vad man har för insikt och dröm om vad man ska vara för typ av journalist, om det är inom radio, tv, tidning eller något annat. Man kanske får ta en längre väg än vad man själv hade hoppats på, säger Petter.

Victor instämmer.

– Det blir kanske en lite längre väg in i branschen. Det kommer bli tufft när arbeten går bort.

Utbildningen har två praktiktillfällen varav den ena är inriktad på journalistik och den andra är medieinriktad.

– Positivt för oss är att vi även blir medieproducenter i och med den här utbildningen. Vi kanske kan arbeta mer med kamera samt redigering, till tv-program till exempel. Det ger större möjligheter, säger Petter.

De försöker vara öppensinnade när det gäller framtida arbeten.

– Vid någon punkt kanske vi kommer vara frilansjournalister. Man kanske söker sig utomlands. Men vad det blir på för arbetsplatser är en annan fråga – hur de kommer se ut. Vi måste bli mer innovativa kring vad vi gör, säger Victor.

Annons

– Det här kanske kan öppna upp nya möjligheter inom sociala medier till exempel, säger Petter.

– Sociala medier är ju inte nytt per se, men att jobba med det är ganska nytt. När jag tänker på nyheter tänker jag inte specifikt på svenska nyheter, och det formar ju mitt sätt att se på arbete också, säger Victor.

– Man får ta sig en funderare. Var vill vi vara? Är man villig att flytta?, avslutar Petter.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons