Annons

Ovanligt lågt vatten i magasinen

Juli månad har bestått av regn på flera håll i länet. Ändå råder det risk för vattenbrist i Kalmar län.
Publicerad 2 augusti 2023
Just nu råder det vattenbrist i Kalmar län.Foto: Sveriges geologiska undersökningar

Att vattennivån sjunker under sommaren är inte ovanligt. Men i år är vattenivåerna i Kalmar län ovanligt lågt i magasinerna än vad det brukar vara vid den här tiden, berättar Anders Retzner, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning.

– Så lågt som det är nu, brukar vi inte förvänta oss att det ska vara förrän om en månad, säger Anders Retzner, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Annons

Anders Retzner berättar att det är det torra och varma klimatet under maj och juni som orsakat de låga nivåerna. I maj månad regnade det i vissa delar av länet inte mer än en fjärdedel så mycket jämfört med tidigare år.

– Det grundvatten man ser är oftast ett resultat av de väder som man sett under de senaste månaderna, säger Anders Retzner.

Sveriges geologiska undersökning ser att det inte är något nytt att vattennivån sjunker under sommaren. Det regn som kommit hittills i sommar kommer inte hindra grundvattennivåerna att sjunka just nu. Det är inte förrän senare i höst innan de skurarna kan få någon betydelse för vattennivåerna, då temperaturen sjunker och nederbörden ökar. Dock kan nivåerna höjas tillfälligt i ett lokalt område om det kommer en ordentlig regnskur.

En återställning av dagens nivåer, skulle kräva en kall och regnig augusti.

Främst är det små grundvattenmagasin som visar en ovanligt låg nivå. De finns i en större utsträckning i landet och har förmågan att reagera snabbare på väderförändringar. Medan de stora magasinen som är mer sällsynta kräver längre perioder av torka för att påverkas mycket.

Anders Retzner är statsgeolog på Sveriges geologiska undersökningar.Foto: Sveriges geologiska undersökningar

– De stora grundvattenmagasinen ser lite bättre ut. De är lite trögare så att säga, säger Anders.

Främst är det personer med egen brunn som blir drabbade. Även om man har lite vatten kvar just nu och därför inte har märkt av någon förändring, kan det komma att visa sig senare. Om man haft problem med låg vattennivå tidigare i sin brunn, kan det bli så även i år.

Anders berättar att det enklaste man kan göra är att dra ner på sin vattenförbrukning. På så sätt kan man enklare veta att det kommer finnas vatten kvar i slutet av sommaren. Om man är ansluten till det kommunala vattnet, är det viktigt att följa det som kommunen rekommenderar för att spara vatten.

– Då kan man ju vara snäll mot miljön och andra som behöver vatten och se till att minska sin vattenförbrukning.

”Så lågt som det är nu, brukar vi inte förvänta oss att det ska vara förrän om en månad”
Anders Retzner, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning

Philippa NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons