unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Pandemilagen: 2 000 kronor i böter föreslås

Riksåklagaren tycker att 2 000 kronor är ett lämpligt bötesbelopp för den som bryter mot vissa bestämmelser i den tillfälliga pandemilagen.
Genrebild.
Genrebild.
Foto: Mostphotos

Det skulle exempelvis kunna gälla förbud mot att vistas på vissa platser, förbud mot att samlas i för stora sällskap och andra föreskrifter som kan komma att meddelas framöver.

Bötesbeloppet 2 000 kronor är valt ”så att det ska framstå som rimligt och adekvat och därmed få acceptans i samhället”, skriver Riksåklagaren i ett pressmeddelande.

Böterna ska kunna utfärdas av polisen direkt på plats som en ordningsbot.

– Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig. Samtidigt kommer straffansvaret att träffa ungdomar i åldrarna 15–18 år, som normalt har lägre påföljder än vuxna. Det är också så att en överträdelse både kan innebära risk för stor smittspridning och ingen risk för smittspridning alls. Vår samlade bedömning är att 2 000 kronor är en lämplig nivå, säger riksåklagaren Petra Lundh.

Vid allvarligare fall av smittspridning kan annan lagstiftning komma att användas, exempelvis vållande till sjukdom.

Förslaget ska nu ut på en snabb remissrunda så att preliminärt beslut kan fattas den 18 januari. De nya bötesbeloppen kan då träda i kraft redan den 27 januari.