Annons

Patientenkät: Primärvården i regionen är topp tre i landet

Den senaste mätningen i Nationell patientenkät visade goda resultat för primärvården i Region Kalmar län.
Publicerad 1 februari 2022
Foto: Linus Gunnarsson

De offentliga och privata mottagningarna i länet är bland de bästa i landet, det visar resultatet av den senaste mätningen av Nationell patientenkät, som presenterades på tisdagen.

Länets mottagningar hamnar på en första plats i landet när det gäller kategorin tillgänglighet. Dessutom hamnar primärvården i Region Kalmar län som lägst på tredje plats i samtliga kategorier. Av landets 21 regioner har patienterna den bästa upplevelsen av vården i Region Jämtland Härjedalen, följt av Region Halland och Region Kalmar län.

Annons

I mätningen är det sju kategorier som redovisas:

• helhetsintryck

• emotionellt stöd

• delaktighet och involvering

• respekt och bemötande

• kontinuitet och koordinering

• information och kunskap

• tillgänglighet.

– Det är åter igen ett glädjande resultat. I Kalmar län har vi en primärvård av offentliga och privata mottagningar som är mycket uppskattad av patienterna, säger planeringsdirektör Sofia Hartz, i ett pressmeddelande.

När patienterna har svarat på enkäten har de även haft möjlighet att beskriva sina upplevelser från det senaste vårdbesöket och komma mer förbättringsförslag. Många förslag har kommit in, vilket är värdefullt menar Sofia Hartz.

Annons

– Totalt har 1 208 olika synpunkter kommit in via enkäten. Dessa är värdefulla för de enskilda hälsocentralerna och mottagningarna i deras förbättringsarbete, säger Sofia Hartz.

I enkäten fick patienterna ett antal coronarelaterade frågor. Drygt var fjärde patient som svarade på enkäten uppger att de avstått från att söka vård med anledning av pandemin. Det är ungefär samma resultat sett till hela landet.

.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons