Annons

Polisen och SOS Alarm ingår i nytt samarbete: ”Ännu mer effektiva”

SOS Alarm och Polismyndigheten har ingått ett samarbete där man delar mer information med varandra. Just nu pågår en pilot i polisregion Nord och Väst och om det faller väl ut kommer arbetssättet att sjösättas i hela landet under 2023.
Publicerad 16 januari 2023
SOS--central
SOS--centralFoto: Lisa Mattisson

Samarbetet innebär att SOS Alarm snabbare kan överföra informationen till polisen. Förhoppningen är att det kommer att märkas en förbättring när det gäller larm där både polis, räddningstjänst och ambulans kan behövas – exempelvis vid trafikolyckor. Ett mål är att få en mer effektiv och snabb framkörning till platsen.

– De här åtgärderna gör att den som larmar får hjälp snabbare, säger Jonas Hysing, chef för Nationella kontaktenheten vid Noa, i ett pressutskick.

Annons

– Jag är mycket glad över överenskommelsen och vår övertygelse är att insatser vid akuta händelser nu kan bli ännu mer effektiva, säger Madeleine Raukas, vd SOS Alarm.

Samarbetet innebär att vid nödsamtal till SOS Alarm, och där det står klart från början att flera blåljusorganisationer involveras i händelsen, är att operatören håller hela samtalet med inringaren för att samla in information. Operatören kan i sin tur dela uppgifterna till polisen som kan agera på dessa. Operatören kan även koppla in polisen på en medlyssning av samtalet.

– Det gör hela processen från larmsamtal till utkörning mer effektiv. Den som larmar behöver i många fall inte intervjuas på nytt av exempelvis polisens regionledningscentral, utan då har informationen redan överförts liksom den exakta positioneringen säger Jonas Hysing.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons