Annons

Polisen varnar för falska vaccinbokare

Polisen varnar allmänheten om att bedragare just nu utnyttjar att många vill vaccinera sig mot covid-19.
Publicerad 22 januari 2021
Foto: Mostphotos

Bedragarna utnyttjar tillfället genom att ringa folk och säga att de ringer från till exempel Folkhälsomyndigheten eller din region. Sen berättar de att de vill boka in en vaccinationstid till dig. Till slut kommer bedragaren kräva att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id.

"Detta ska du absolut inte göra. Lägg direkt på luren om du får denna typ av samtal”, skriver polisen på sin hemsida.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

• Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons