Professor kritisk mot brist på information om munskydd

Under onsdagsmorgonen diskuterades frågan om munskydd i SVT:s Morgonstudion med anledning av att WHO i veckan rekommenderade munskydd i alla länder med omfattande smittspridning.
Publicerad 19 november 2020
Genrebild
GenrebildFoto: zigres / Mostphotos

I tv-programmet var Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet, kritisk till att Folkhälsomyndigheten inte presenterat en allmän rekommendation om munskydd på plats.

– Alla verktygen ska ut ur lådan för att stoppa smittspridningen. Jag vill starkt rekommendera att alla använder munskydd i solidaritet med varandra. Naturligtvis ska vi göra det där de är verksamma och det är när vi är i inomhusmiljöer och där människor finns tillsammans, säger han i Morgonstudion.

Anders Björkman som är professor i infektionsmedicin på Karolinska sjukhuset, tycker att munskyddsfrågan fått för stor uppmärksamhet.

– Jag tycker inte att den här diskussionen är så produktiv. Jag tycker inte att munskydd är en nyckelfråga. Jag vill samtidigt säga att vi vet att munskydd skyddar framför allt mot att den som är infekterad inte ska sprida smitta och troligen att man kan minska risken att få smitta.

Han säger även att munskydd måste användas på rätt sätt och att det borde stå på Folkhälsomyndighetens hemsida om hur det ska användas, vilket det inte gör.

– Men samtidigt får det inte bli som i till exempel USA där man lyfter fram munskydd som nyckelåtgärd. USA är verkligen inget bra exempel i kampen mot covid-19, i själva verket är man sämst i världen just nu.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.