Annons

PROGRAM: Så blir årets Pride

Programmet för årets Pride är här. Den 13 till 23 september uppmärksammas HBTQIA+personers rättigheter runtom i länet.
Publicerad 13 september 2023
Prideparaden i Kalmar 2022.
Prideparaden i Kalmar 2022.Foto: Mehdi Barakat

I år blir det både parader och massor av aktiviteter i länet för att uppmärksamma HBTQIA+personers rättigheter. Nytt för i år är namnet Southeast Pride 2023 med tillhörande logga.

Vi har samlat programmet från den 13 till den 23 september, med allt från speed-dejting till föreläsningar:

Onsdag 13 september:

Annons

Måla porslinsmuggar i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Kalmar. Arrangören är BUS- barn, unga Sverige och Studieförbundet Vuxenskolan. Föranmälning krävs. Start klockan 18.00.

Föreläsning ”Vad är hbtqi och vad är ett gott bemötande?” på Kulturhuset i Oskarshamn med start klockan 17.00. Arrangerar gör Oskarshamn Pride och Kulturhuset.

Torsdag 14 september

Babyhäng på Färjestadens bibliotek med start klockan 9.30 till 11.30. Arrangerar gör Öppna förskolan Safiren och biblioteken i Mörbylånga kommun.

Evenemanget ”Lyssna och pyssla! Tema SouthEastPride” hålls på Nybro Bibliotek. Där får barn lyssna på saga och pyssla. För barn mellan 3-6 år.

HockeyPridematch mellan IK Oskarshamn och Luleå HC. SHL match mellan IK Oskarshamn och Luleå HC i Be-Ge Hockey center. Oskarshamn Pride kommer att vara på plats i arenan för information kring paraden men även för andra frågor kring hbtqi. Start klockan 19.00.

Pride 2022.
Pride 2022.Foto: Mehdi Barakat

Fredag 15 september

Preparad i Oskarshamns stadspark. Start klockan 16.00.

Parad i Oskarshamn med start klockan 17.30. Paraden startar i Stadsparken. Privatpersoner behöver inte anmäla deltagande. Företag och organisationer anmäler deltagande till oskarshamn.pride@gmail.com.

Lördag 16 september

Teaterföreställning Fjärilsvingar på Byteatern i Kalmar. Fjärilsvingar är en föreställning om att komma ut som transperson och i den processen tackla både sina egna och andras fördomar. Biljetter köps via Nortic. Start klockan 19.00.

Kulturhuslördag med tema PRIDE i Kulturhuset i Oskarshamn. Sagostund ”Bland drakar och dragqueens”, Regnbågspyssel i skaparverkstaden, invigning av bibliotekets regnbågshylla. Från klockan 10 till 14.

Pridefest på Badholmen i Oskarshamn. Start klockan 19.00. Dagen efter paraden hålls en fest på Badholmen i Oskarshamn kan man köra musikquiz med Simon Nord. Quizet är gratis men man måste boka bord för att få plats. Efter quizet spelar bandet Fake klockan 22.30.

Söndag 17 september

Annons

Pride workshop på Polhelmsgatan 16 i Kalmar (Rainbow House). Gör ett eget plakat eller måla på en t-shirt eller ett lakan som du kan använda i prideparaden som äger rum i Kalmar lördag den 23 september. Från klockan 17.00 till 21.00.

Måndag 18 september

Virka för Pride. Virka i Färjestadens bibliotek. Start klockan 14.00.

Föreläsning, föreställning och happening på temat Pride i Kalmarsalen. Kompetensutveckling kring värderingar, bemötande, förhållningssätt och kunskap om hbtqia+. För personal i gymnasieförbundet. Start klockan 14.30.

Paneldiskussion ”När privatliv och hälsa blir storpolitik” på Linnéuniversitetet i Kalmar. Arrangerar gör Linneuniversitetet och Region Kalmar län. Startar klockan 17.00.

Måla elskåp i Vimmerby i Pridefärger. ”Välkommen att tillsammans med en lokal konstnär måla ett elskåp på temat HBTQI”, skriver Vimmerby kommun. Måla på Allaktivitetshuset Fabriken med start klockan 14.00.

”Ett samtal om kärlek och lust”. På flera olika träffpunkter i Vimmerby kommun kommer Catharina Brewitz leda ett samtal om kärlek och lust och om det har förändrats genom åren. Pågår från den 18 september till den 22 september.

Föreläsningen ”Du är inte ensam”. Föreläsningen leds av Myndigheten för civilsamhälles-, och ungdomsfrågor (Mucf). Risken för depression, självmordstankar och självmordsförsök hos unga hbtqi-personer är högre än hos unga-gruppen i stort. Start klockan 15.30 i Oscarsgymnasiets aula, Oskarshamn. För medarbetare inom skola och fritid.

Tisdag 19 september

Lunchföreläsningen ”Går det att prata om sexuell läggning och könsidentitet inom äldreomsorg?”. Föreläsning på distans via Zoom. Arrangerar gör Linnéuniversitetet. Startar klockan 12.00 och pågår en halvtimme.

Boksamtal ”En enda kropp”. Ett boksamtal som leds av prästen Sofia Ekelund Fogelström och Sensus Tessan Nordeman. Samtal om vad, hur och varför kyrkan ska arbeta med inkludering. Samtalet sker på distans via Zoom med start klockan 15.00.

Föreläsning Genusfotografen. Föreläsningen hålls i Lokal Fullriggaren, Hus Magna på Linnèuniversitetet, Kalmar. Genusfotografen Tomas Gunnarsson föreläser om och ger tips för normkritik, att utmana förlegade könsstereotyper, om värdet av representation och att synliggöra mångfald och jämställdhet. Start klockan 17.00.

Annons

Filmvisning: Keyboard Fantasies. Filmvisning på Nybro Bibliotek från klockan 18.00 till 20.00.

Speed-dejting ”Klicka på Pride” på Kullzenska cafeét i Kalmar. En sorts speed-dating där du träffar nya, schyssta människor som du klickar med! Romantiskt, vänskapligt eller kanske hittar du en politisk vapendragare? Startar klockan 17.00.

Barnvagnsbio Fucking Åmål. Filmen visas på Folkets hus i Borgholm klockan 9.30.

Lena Hallengren (S) under Pride 2022.
Lena Hallengren (S) under Pride 2022.Foto: Mehdi Barakat

Onsdag 20 september

Föreläsning Genusfotografen digitalt via TEAMS. Länk skickas ut till anmälda deltagare. Startar klockan 9.00.

Lunchföreläsning ”Grundkurs i hbtqi+”. Föreläsningen sker digitalt via Zoom med start klockan 12.00.

Politikerdebatt i Kalmarsalen i Kalmar. En politisk debatt på Kalmar teater mellan partierna i Kalmar kommunfullmäktige. Bland annat ska situationen för HBTQIA+ personer lokalt i Kalmar, vad som gjorts i kommunen och vad som behöver göras framåt tas upp. Startar klockan 16.00 och pågår under två timmar.

Meet & Greet RFSL på Kalmar stadsbibliotek. Start klockan 17.00. Representanter från RFSL kommer vara på plats.

Filmkväll Cinemaqueer i Kalmarsundsparken. Filmkväll utomhus med RFSL Ungdom och Cinemaqueer. Startar klockan 20.00.

Queerhäng i Skansenskolans cafeteria i Färjestaden. Det bjuds på fika och samtal om normer och värderingar. För årskurs fem till andraårselever på gymnasiet. Startar klockan 15.30.

Torsdag 21 september

Lunchföreläsning ”Någonting måste gå sönder - men varför?”. Föreläsningen hålls digitalt via Zoom. Arrangör är Linnéuniversitetet. Föreläsningen handlar om HBTQI-skildringar. Start klockan 12.00.

Annons

Vernissage ”Sensus Art Wall”. Utställningar av flera lokala konstnärer på temat pride, kärlek och rättigheter. Vernissagen visas på Sensus studieförbund i Kalmar.

En kväll för allas likas värde på Rainbow House. HBTQIA+-personers rättigheter är fokus under kvällen på Mötesplats Berga i Kalmar. Startar klockan 18.00 och pågår till klockan 20.00.

Barnvagnsbio Fucking Åmål. Filmen visas klockan 10.00 i Folkets hus i Borgholm.

Regnbågsmässa med efterföljande regnbågscafé. En kvällsmässa med efterföljande regnbågscafé och en utställning av regnbågstavlor målade av barn i pastoratet. Hålls i Nådens kapell i Färjestaden med start 18.00.

Foto: Mehdi Barakat

Fredag 22 september

Open Mic på Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet i Kalmar. Från klockan 17 till 19.

”Jag släpper dig inte förrän du välsignar mig”. En berättelse om Svenska kyrkans brottning med ny äktenskapssyn med plats för samkönade relationer med Christopher Meakin, teologie doktor och domprost emeritus i Växjö stift. Startar klockan 12.00 i Kalmar domkyrka.

Invigning av Hbtq-kafé i Kulturskolan i Borgholm. Tid för evenemanget annonseras på Borgholm kommuns sociala medier.

Regnbågsfreedag på Familjecentralen i Borgholm. Sagostund på temat Pride, pyssel, spel och trivselhäng. Startar klockan 08.45 och pågår till 12.00.

Lördag 23 september

Parad i Kalmar. Parad genom Kalmar centrum med gemensan start vid Byteatern och vandring till Stortorget där artisten Tone Sekelius uppträder. Från klockan 12.00 till 16.00.

Bland drakar och dragqueens. Sagotanterna, Bland drakar och dragqueens, läser sagor för barn 3-7 år på Stadsbiblioteket i Vimmerby. Startar klockan 13.30.

Söndag 24 september

Bio ”Min pappa Marianne”. Filmen visas i Folkets hus i Borgholm. Filmen startar 19.00.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons