Annons

Psykologen om Halloween: ”Barn har ett behov av att få bli rädda och känna spänning”

Inför Halloween finns monster, spöken och vampyrer bakom vartannat gathörn. Men hur bra är det egentligen för barn att skrämmas, bli skrämda och rädda? Helena Blid, psykolog hos Min Doktor, ger åtta tips till föräldrar.
Publicerad 29 oktober 2023
Halloween
HalloweenFoto: Mostphotos

Son förälder kan det kännas jobbigt att se sitt barn bli skrämd, men när barnet blir rädd övar barnet samtidigt på att reglera sina känslor. Det menar Helena Blid, psykolog hos Min Doktor. Att förstå och kunna hantera sina känslor är en viktig del i barnens utveckling.

– Barn har ett behov av att få bli rädda och känna spänning. Det är en del i deras utveckling och i att få lära känna sina känslor. Det är dock viktigt hur barn lär sig att hantera sina känslor, att de känner att det är okej att bli rädda och känna spänning, men också att de känner att det är på låtsas. Här finns det några knep att ta till som förälder., säger Helena Blid i ett pressmeddelande.

Annons

I faktarutan nedan finns Helenas åtta tips inför Halloween.

8 tips till föräldrar när ditt barn blir rädd - av Helena Blid.

• Tvinga inte barnet att titta på eller göra något läskigt, och ha koll på grupptryck från kompisar eller syskon som kan påverka.

• Hjälp barnet med att sätta ord på sin känsla och att acceptera känslan. Tillsammans kan ni försöka lokalisera var i kroppen känslan känns.

• Svara på barnets frågor om det som är läskigt, men håll det på barnets nivå.

• Var med och hjälp till att vänta ut barnets känslor istället för att snabbt försöka bli av med dem. Bekräfta känslorna, men förklara att barnet är tryggt.

• Älta inte om det som skrämmer är farligt eller inte, prata istället om känslan: hur och var känns den i kroppen? Hur känns det när den går över?

• Om barnet har lätt för att bli skrämd, titta gärna på det läskiga tillsammans med barnet för att försöka utmana känslorna, samtidigt som du erbjuder trygghet.

• Närma er försiktigt det läskiga, istället för att undvika det. Det kan ni till exempel göra genom att prata om det, läsa om det eller rita det.

• Kom ihåg att det inte är farligt att vara rädd, men avled barnet om det behövs. Det är okej att bekräfta barnets känsla för att sedan göra något annat.

Källa: MinDoktor.se

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons