Rapport: Länets kommuner brister i att förebygga självmord

Många kommuner i Kalmar län brister i arbetet med att förebygga självmord, enligt en ny rapport från Suicide Zero. Samtidigt befarar man att självmorden kommer öka till följd av utvecklingen i samhället.
Publicerad 14 mars 2023 • Uppdaterad 15 mars 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Varje år tar cirka 1500 personer i Sverige sina liv, vilket är sju gånger fler än antalet döda i trafiken. Under 2021 skedde 46 av dessa självmord i Kalmar län. Detta enligt statistik från Suicide Zero. Självmord är även den främsta dödsorsaken för män mellan 15 och 44 år.

I en ny rapport rankar organisationen kommunernas arbete med att förebygga självmord. Rapporten visar att skillnaderna är stora mellan kommunerna och att många knappt har påbörjat ett suicidpreventivt arbete.

– Genom närheten till medborgarna har varje kommun stora möjligheter att bidra till att förebygga självmord. Tyvärr visar vår undersökning att kommunerna i länet fortfarande saknar viktiga insatser som kan rädda liv, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero, i ett pressmeddelande.

Fakta

Suicid

Varje år tar nära 1 500 personer i Sverige sina liv. Det är sju gånger fler än antalet döda i trafiken och självmord är den främsta dödsorsaken för män mellan 15 och 44 år. Utöver detta gör minst 15 000 personer självmordsförsök varje år. Nästan halva befolkningen känner någon som tagit sitt liv och lika många har kommit i kontakt med någon som försökt. En nollvision mot självmord antogs av riksdagen 2008.

Källa: Suicide Zero

Frågorna, som ställts till kommunerna i en enkät, täcker områden som har vetenskapligt stöd när det handlar om att förebygga självmord, som att ge stöd till riskgrupper, utbilda personal, genomföra insatser i skolan och åtgärda risker i den fysiska miljön.

I undersökningen har kommunernas arbete betygsatts utifrån svaren. När kommunerna rankas får 2 av 10 svarande kommuner i Kalmar län rött ljus, Borgholms kommun och Mörbylånga kommun. Det innebär att viktiga förutsättningar och insatser saknas för ett arbete som kan bidra till att minska antalet självmord.

Åtta kommuner får gult ljus, vilket innebär att viktiga insatser finns men att arbetet måste utvecklas. Ingen kommun i länet får grönt ljus och bedöms ha goda insatser för att förebygga självmord.

Undersökningen genomförs varje år men i år har en ny fråga lagts till. Det gäller frågan om kommunen vidtagit särskilda åtgärder med anledning av ökad osäkerhet i omvärlden och försämrade ekonomiska livsvillkor för många medborgare.

– Efterverkningarna av pandemin, stor oro i omvärlden och skenande priser påverkar nästan alla negativt. Utvecklingen är extra svår för människor som redan befinner sig i en utsatt situation. En stundande lågkonjunktur riskerar att driva upp självmordstalen ytterligare, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero och fortsätter:

– Det är mer angeläget än någonsin att alla kommuner tar krafttag och utvecklar sitt suicidpreventiva arbete. Viktigast av allt just nu är att prioritera och erbjuda stöd till de grupper som redan före pandemin hade en utsatt situation. De som har mindre marginaler och är beroende av samhällets stöd drabbas särskilt hårt av utvecklingen i samhället.

Resultat 2023, Kalmar län

Västerviks kommun – 18 poäng

Torsås kommun – 17 poäng

Mönsterås kommun – 16 poäng

Emmaboda kommun – 15 poäng

Vimmerby kommun – 15 poäng

Högsby kommun – 14 poäng

Oskarshamns kommun – 12 poäng

Kalmar kommun – 11 poäng

Borgholms kommun – 9 poäng

Mörbylånga kommun – 0 poäng

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.