Regeringen föreslår undantag för evenemang med sittande publik

Undantagen kan komma att gälla viss restaurangverksamhet och arrangemang med sittande publik. Men trots regeringens förberedelser står 50-personersgränsen fast tills vidare.
Publicerad 21 augusti 2020
Foto: Regeringens presskonferens

Vid klockan 10.00 på fredagen höll kultur- och idrottsminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg en presskonferens.

Amanda Lind meddelade att de haft en intensiv och konstruktiv dialog med kultur och idrotts-sektorn, och lyssnat till hur rådande regler haft brister som slagit extra hårt mot dessa branscher.

– Vi inom regeringen arbetar hårt för att hitta lösningar för publikverksamheter, sa hon under presskonferensen.

Mikael Damberg meddelade att Folkhälsomyndigheten bedömer att förordningen som förbjuder fler än 50 deltagare fortfarande är ett viktigt verktyg, och att den tills vidare kommer stå fast.

– Men man upplever att regelverket är trubbigt, sa han.

Regeringen förbereder därför två förslag gällande lättnader i förordningen.

Förslagen handlar om restaurang och servering samt förslaget att verksamheter inte ska behöva förhålla sig till två olika regelverk beroende på vilken aktivitet som förekommer. Regeringen förbereder för undantag med sittande publik som kan arrangeras på ett smittsäkert sätt. Publiken ska kunna hålla avstånd. Detta ska kombineras med ett tak för övre deltagargräns.

Ambitionen är att lättnaderna i förordningen ska träda i kraft 1 oktober.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.