Regionen lanserar app – ska förebygga suicid

Region Kalmar län lanserar en ny app ihop med organisationen Suicide Zero där suicidala patienter kan få hjälp med sitt psykiska mående.
– Vår förhoppning är att våra patienter ska kunna bli mer självständiga och medvetna i sin egen problematik, säger Lillemor Broling, projektledare och vårdanalytiker.
Kalmar • Publicerad 26 maj 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Den nya appen är ett resultat av det pågående projektet ”Vårdförlopp suicidprevention” som sedan ett år tillbaka är infört i hela länet. Appen heter ”Min Livlina” och erbjuds till suicidala patienter som sedan tidigare har en vårdkontakt inom psykiatrin och som har gjort ett eller flera suicidförsök.

I appen skapar patienten, med hjälp av en behandlare, en plan med strategier som man kan använda sig av vid en akut försämring av det psykiska måendet. Tillsammans identifierar man varningstecken, hur man kan förebygga en nedåtgående spiral och vart man vänder sig om man inte vill leva längre.

–Appen riktar sig till patienter som har kontakt med psykiatrin och som har gjort ett eller flera suicidförsök, berättar Lillemor Broling. I appen skapar patienten, med hjälp av en behandlare, en plan med strategier som man kan använda sig av vid en akut försämring av det psykiska måendet. Vår förhoppning är att våra patienter ska kunna bli mer självständiga och medvetna i sin egen problematik.

Hit kan du vända dig suicidtankar

Vid akut självmordsrisk, ring närmaste psykmottagning, akutmottagning eller polisen, 112.

Polis, ambulans, räddningstjänst:

Akut 112, annars 114 14. Dygnet runt.

1177

Jourhavande medmänniska

Ibland behöver du dela sina upplevelser, sina tankar och känslor med någon som lyssnar. Jourhavande medmänniska är till för dig som söker medmänskligt stöd på natten och nås på 08-702 16 80.

Giftinformationscentralen

010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen

Självmordslinjen är tillgänglig via chatt och telefon 90 101 och är för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående du har tankar på att ta sitt liv. Du är alltid anonym när du kontaktar oss. Självmordslinjen har öppet dygnet runt, varje dag.

Livslinjen

Livslinjen är till för dig mellan 16-25 år som vill chatta med en vuxen. Ibland är livet tufft och då är det bra att prata med någon. Chatten är öppen söndag-torsdag klockan 19-22.

Föräldralinjen

Är du orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet? Ring Föräldratelefonen på 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19–21.

Äldrelinjen

Äldrelinjen vänder sig till dig som mår psykiskt dåligt eller längtar efter någon att prata med. Vi har öppet måndag – torsdag klockan 8-19 . Äldrelinjen nås på 020-22 22 33.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.