Annons

Rekordmånga hundar stoppades förra året

Tullverkets statistik visar att man stoppade 552 hundar från att komma in i Sverige förra året. Det är nytt rekord och 29 stycken fler än än året innan.
Publicerad 5 februari 2023
Dräktiga hundar – nytt sätt att smuggla in många hundar samtidigt.
Dräktiga hundar – nytt sätt att smuggla in många hundar samtidigt.Foto: Tullverket

Det är inte enbart misstänka smuggelhundar som är orsaken till ökningen, även Rysslands krig i Ukraina har gjort att många flyktingar hade med sig sina hundar.

– Under pandemin var suget efter hund stort men trots att det nu borde ha minskat stoppar vi fortfarande oroväckande många smuggelhundar, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd, i ett pressutskick.

Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.
Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.Foto: Tullverket
Annons

Av de 552 hundar som stoppades vid gränserna kom 114 hundar tillsammans med krigsflyktingar från Ukraina. Majoriteten av dessa hundar kom utan vaccinationspass och andra handlingar, vilket medförde att de sattes i hemkarantän eller fick andra begränsningar för att minska risken för spridning av olika sjukdomar.

Sedan berättar Tullverket att man under 2022 noterat ett mer cyniskt sätt att smuggla hundvalpar. I augusti stoppas en bil vid Öresundsbron och i bagageutrymmet hittar tulltjänstemännen burar med fem hundar i dåligt skick. Flera av dem var dessutom synbart dräktiga. Förarens förklaring till resan var att han skulle besöka en vän i Stockholm och sedan återvända till Ungern med sina hundar. Mannen var dock inte direkt påläst och visste inte vad hundarna heter och hundpassen var ofullständiga. Det ledde till att mannen greps misstänkt för grov smuggling. Mannen dömdes dock vid tingsrätten för smuggling av normalgraden till tre månaders fängelse.

Hundarna avlivades av länsveterinär efter beslut av Jordbruksverket.

Tullverkets biträdande enhetschef ger tips till hundköpare:

• Köp inte en valp via nätet som du gör med andra produkter. Köp från uppfödare i Sverige eller via seriösa kontakter.

• Var inte blåögd, en sjuk hund kan kosta dig tiotusentals kronor i veterinärvård.

• Det är efterfrågan som styr. Vi på Tullverket eller andra myndigheter kan inte stoppa den här illegala verksamheten om människor fortsätter att köpa smuggelhundar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons