Annons

Rutavdraget utvidgas med nya tjänster – maxtak höjs

Helt ny skattereduktion för privatpersoner som installerar grön teknik och rutavdraget utvidgas med nya tjänster.
Publicerad 17 januari 2021

Man kan som privatperson få göra avdrag för arbetskostnaden när man anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad genom det så kallade rot-avdraget. Man kan även göra avdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrusning, vilket går under rut-avdraget.

Nytt för i år är en helt ny skattereduktion för privatpersoner som installerar grön teknik. De nuvarande stöden till privatpersoner för solcellssystem, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunker till elfordon ersätts av en skattereduktion för installation av grön teknik. Detta fungerar på liknande sätt som rut och rot, så att kunden får avdraget direkt på fakturan.

Annons

Skattereduktionen ges för de debiterade kostnaderna för arbete och material med:

• 15 procent för installation av solceller

• 50 procent för installation av lagring av egenproducerad elenergi

• 50 procent för installation av laddningspunkter till elfordon.

Dessutom har man utvidgat rutavdraget med fyra nya tjänster.

• Vattentvätt av kläder och hemtextil vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten.

• Möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Inredningstjänster ingår dock inte.

• Transport av bohag dels till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande där bohaget kan komma till återanvändning, och dels till och från magasinering.

• Enklare tillsyn av en bostad, exempelvis ta in post, vattna blommor, spola kranar och toaletter.

Samtidigt höjs taket för rutavdraget till 75 000 kronor per person och år, jämfört med dagens 50 000 kronor. Det blir ingen ändring av maxtaket för rotavdraget som kvarstår med max 50 000 kronor per person och år. Totalt kan en privatperson få 75 000 kronor i rotavdrag och rutavdrag per år.

Så här fungerar rot- och rutavdraget

Du som köper rot- eller ruttjänster ansöker inte själv om rot- eller rutavdraget. Det gör den som har utfört arbetet. Hen drar av en del av arbetskostnaden på fakturan till dig. Rotavdraget och rutavdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget får dock högst vara 50 000 kronor per år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du gör, till exempel skattereduktion för grön teknik.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons