Så är coronaläget i länet just nu

Så går smittskydd till väga efter det ökade besöksantalet på Öland och i Kalmar i helgen.
Publicerad 28 september 2020
Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

De senaste veckorna har antalet smittade i covid-19 legat på en låg nivå trots omfattande egenprovtagning. Det kunde smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin och hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist meddela under en presskonferens på måndagen.

– Antalet bekräftade fall i länet är fortfarande väldigt lågt och vi ser inga tecken på ökning som man har sett på andra ställen i Sverige och i Europa. Vecka 38 hade Kalmar län 11 bekräftade fall, vilket är lägst incidens i landet. Vi smittspårar varje fall och vi har inte några större utbrott. De flesta som smittas nu blir smittade av sina hushållskontakter, på arbetsplatser eller under firanden, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon poängterar även vikten av att testa sig vid symtom.

– Dels för att vi då kan upptäcka ett eventuellt klusterutbrott snabbt och kan börja smittspårning, dels för den enskilde som kan få ett besked som gör det möjligt att gå tillbaka till jobbet. Trots att läget i länet är väldigt gynnsamt är det fortfarande väldigt viktigt att vi alla fortsätter följa de restriktioner som finns, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Trycket på sjukvården har stadigt minskat från mitten av juli. Sedan drygt två månader tillbaka har inte någon patient med covid-19 behövt intensivvård och antalet patienter med covid-19 på länets sjukhus har under september månad pendlat mellan 0-2 dagligen.

– Den allmänna situationen i sjukvården just innebär en oerhört låg belastning vad gäller inneliggande sjuka med covid-19. Vi ser enstaka fall sedan en tid tillbaka. Det gör att vi nu har fokus på att planera och genomföra uppskjutna behandlingar och operationer, men vi måste hela tiden ha en beredskap att snabbt kunna öka covid-19 vården, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

De senaste veckorna har det varit under en procent positiva bland de som coronatestats i länet. Andra förkylningsvirus florerar i samhället just nu.

Det var många som besökte Öland i helgen, trots den inställda skördefesten. Det har även varit mycket folk i Kalmar i och med höstfesten. Kommer den här typen av evenemang öka smittan i länet?

– Det finns alltid en oro för att den här typen av evenemang leder till ökad smittspridning. Det är lite tidigt att säga än så länge men de fall som vi hittar de närmsta veckorna kommer vi särskilt efterfråga om de deltagit i den här typen av evenemang. Får man nys om någon som blivit smittad i annan region kontaktar smittskyddet respektive smittskydd i en annan region, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Från tisdagen 29 september kommer det att gå att ta antikroppstest för covid-19 vid alla hälsocentraler i Kalmar län.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.