Annons

Så är trycket på SOS Alarm under valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton är en av de dagar på året som SOS Alarm får ett markant högre tryck av inkommande samtal på nödnumret 112.
Publicerad 29 april 2023
Valborgseld.
Valborgseld.Foto: Mostphotos

Enligt SOS Alarm inkommer det generellt cirka 30 procent fler samtal än en vanlig kväll och natt. SOS Alarm säger att man har lyckats korta svarstiderna rejält under första kvartalet i år, jämfört med förra året. Medelsvarstiden för 112 har minskat från 24 sekunder för perioden 1 januari till 25 april 2022 till 12,6 sekunder för samma period i år.

Trots minskade svarstider har antalet okynnessamtal och busringningar ökat i stor omfattning de senaste månaderna, berättar SOS Alarm. Därför uppmanar de allmänheten att endast ringa 112 vid nödsituationer.

– Våra operatörer tar i genomsnitt emot ett samtal var tionde sekund dygnet runt. Hjälp oss att se till att de samtal som kommer fram i tid handlar om att hjälpa personer som verkligen behöver det, säger Madeleine Raukas, vd på SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons