Annons

Så blir midsommarvädret i länet: ”Hyfsat säker prognos”

Midsommarvädret kan ofta leda till besvikelse för den som dukat upp finporslinet utomhus och möts av plötsligt ösregn och kyla. Men i år ser turen ut att ha vänt då Kalmar län får varmast väder – i hela landet.
Publicerad 19 juni 2022
Foto: Mostphotos

– Det lutar åt en varm midsommar i Kalmar län. Rent allmänt blir det ungefär 20-25 grader i största delen av länet, men det finns en liten sannolikhet att det blir varmare än så. Öland präglas av Östersjön så där kan det bli några grader kallare, säger Emma Härenstam, vakthavande meteorolog på SMHI.

Då midsommar ur ett meteorologiskt perspektiv ännu är långt fram i tiden rekommenderar hon dock att man håller koll på väderprognoserna längre fram i veckan.

Annons

– Det är bara senaste dagen som prognosen börjat peka på högre temperaturer. I onsdags var det tal om att ett lågtryck var på väg in över landet men då visste vi inte om det skulle ta en sydlig eller nordlig bana, säger Emma Härenstam och fortsätter:

– Hade det kommit till de sydligare delarna hade det betytt nederbörd och kallare luft, men det ser ut att bli de nordliga delarna av landet som får ta emot det.

Trots att norra Sverige ser ut att få ta emot den största regnsmockan finns det ändå risk för att Kalmar län också kan komma att få nederbörd.

– Det går inte att utesluta att det kommer en eftermiddagsskur. Molnen kan bygga på under dagen vilket kan leda till regn.

Jämfört med resten av Sveriges län är det dock Kalmar län som ser ut att få det varmaste midsommarvädret av alla, enligt Emma Härenstam:

– Det lutar åt ett högtrycksbetonat väder med mycket utrymme för sol och varmt väder. Det blir inte särskilt blåsigt heller vilket är en fördel om man ska vara ute. Duka utomhus skulle jag säga!

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons