Så blir upplägget på årets Pridevecka i Kalmar

En bur på Larmtorget, en podd, gäster, musik och inspelade hälsningar är upplägget under årets digitaliserade Pridevecka i Kalmar.
Publicerad 27 augusti 2020
Jessica Rydell, Kalmarsund Pride och Ida Gratte, studieförbundet NBV.
Jessica Rydell, Kalmarsund Pride och Ida Gratte, studieförbundet NBV.Foto: Agnes Aronsson

På lördag drar Kalmarsund Pride igång sin årliga Pridevecka, som pågår under vecka 36. På grund av pandemin blir upplägget inte som det brukar, varken i Kalmar eller i Västervik, där årets invigning sker. I år blir det istället digitaliserat.

– Jag tror att det här upplägget kommer bli bra och kan spridas i ett större område än vad det gör ett vanligt år när vi bara är i Kalmar. Men vi kommer inte satsa på en digital parad nästa år, den känslan upplever man bäst live på plats. Jag ska inte sticka under stolen med att jag saknar att ha en riktig parad, säger Jessica Rydell på Kalmarsund Pride.

Under Prideveckan placeras ut en bur ut på Larmtorget i Kalmar. Ifrån buren kommer studieförbundet NBV att livesända Regnbågspodden måndag till fredag, klockan 17.00 till 18.00 varje dag. Den leds av journalisten och filmaren Helena Isaksson Baeck och innehåller livemusik och intressanta samtal med spännande gäster hela veckan. Under lördagen, den 5 september, går finalen av stapeln klockan 13.00.

– Finalen blir samtidigt som paraden brukar köras. Ett 50-tal organisationer har skickat in filmer med hälsningar och glada tillrop. Men vi vill inte att folk ska samlas här utanför buren och kolla, utan att folk ska kolla hemifrån, säger Ida Gratte från studieförbundet NBV som är en av producenterna bakom buren.

Hur kom ni fram till det här upplägget på veckan?

– Vi spånade med Jessica och kom fram till att det här blir det bästa alternativet. Det är en festvecka, men det är också mycket allvar bakom den. Livepodden kommer man kunna lyssna på i efterhand, och syftet är att ha den som en samtalscirkel kring frågor som har med HBTQI att göra, säger Ida Gratte.

Många av programpunkterna kommer filmas och kan ses i efterhand.

– I våras när man förstod att vi måste göra något annat i år var det ganska deppigt. Men nu är jag glad för programmet vi har fått fram. Det blir en lärdom för framtiden hur vi kan ta med oss det som funkar bra från det här året till kommande år. Om vi kan gå tillbaka till normalt läge nästa år kan vi plocka russinen ur kakan, säger Jessica Rydell.

På Larmtorget kommer även en del annat arrangeras under veckan, bland annat av Svenska Kyrkan och Sensus studieförbund. Mer information kring veckans program finns på kalmarsundpride.se.

– Vi vill verkligen tacka Region Kalmar Län genom att de beviljat oss stöd för digitaliseringen. Vi ska få ett bidrag på 50 000 kronor vilket är jätteviktigt för att vi skulle kunna genomföra det här, säger Jessica Rydell.

Veckans program i regnbågspodden:

Måndag – Tillhörigheten och kärleken

Musik och intervju - Johan Mauritzson

Boktips – Maria Magdalena Nyholm, Stadsbiblioteket.

Tisdag – Från feel bad till feelgood

Musik – Adeé

Intervju – Ann-Christine Ruuth

Forskare – Malin Alkestrand

Onsdag – Skola, identitet och hen

Musik – Lovisa Niklasson

Intervju – Ann-Britt Eriksson och Chester Plichta

Boktips – Maria Magdalena Nyholm, Stadsbiblioteket

Torsdag – Orden i kamp och litteratur

Musik och intervju – Tove Folkesson och Alle Eriksson

Fredag – Likabehandling och samhälle

Musik – Songlines

Intervju – Elias Foghagen, Helen Nilsson och Pernilla, Kvinnojouren

Lördag - Final på Prideveckan

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.