Annons

Så blir vädret under julhelgen – barmark, ishalka och blåsigt

Det blir ingen vit jul i Kalmar län i år, om man ska tro SMHI:s prognos. Det verkar också bli halt på vägarna för den som ska ge sig ut i trafiken.
Publicerad 23 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Under dan före dopparedan, fredagen, har det varit mulet i länet med byar av regn och blötsnö på vissa håll. Men den nederbörd som fallit kommer med största sannolikhet bli vatten när den träffar marken. Det blir alltså ingen vit julafton.

– Det är att ställa in sig på barmark som gäller, säger Linnéa Rehn Wittskog, vakthavande meteorolog på SMHI.

Annons

Under fredagskvällen och natten till julafton beräknas det klarna upp och temperaturen faller till minussidan. Detta leder till att den nederbörd som fallit under dagen fryser på och gör marken isig och hal.

– Det är värt att tänka på om man ska ta sig ut i jultrafiken. Vägarna kommer frysa till och det blir lokalt ishalka under kvällen och natten, säger Linnéa Rehn Wittskog.

Öland väntas som vanligt få en något mildare temperatur än fastlandet. Överlag väntas det bli temperaturer runt nollan.

Under juldagen och annandagen väntas det bli varmare och blötare igen i hela länet. Himlen mulnar på och det drar återigen mildare luft. SMHI räknar med att temperaturen kommer ligga på någon eller några plusgrader. Det väntas under juldagskvällen passera ett lätt regn på vissa håll som sedan tilltar under annandagen.

Tisdagen väntas bli solig men också väldigt blåsig med friska till hårda vindbyar. Resten av vecka väntas ostadigt väder med mycket moln och regn och temperaturer på plussidan.

Är det för tidigt att säga hur vädret blir på nyår?

– Det är en osäker prognos än så länge. Just nu ser det ut att bli ganska milt med fyra till fem plusgrader. Det väntas bli mycket moln, regn och blåst.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons