Så kan invasionen av Ukraina påverka Kalmar län: “Krävs en nykter vaksamhet”
Hur kan detta krig komma att påverka vår omgivning i Kalmar län på kort sikt?
– På kort sikt är den tidiga påverkan en möjligt flyktingvåg från Ukraina. Den kommer märkas i hela södra Sverige. Det är flyktingar på väg redan nu och det är flyktingar som rör sig in i Rumänien och Polen nu under tiden vi pratar. Sedan är det samtidigt en diskussion inom EU hur man solidariskt ska ta ansvar för den situationen.
Och på lång sikt?
– På lång sikt är detta början på en försämrad säkerhetspolitisk situation i norra Europa. Det påverkar oss alla och även i Sverige, i alla delar av Sverige. Därmed kommer vi att få se en ökad försvarsnärvaro inte minst ut med kusterna, inklusive i Kalmarregionen.
Många känner sig oroliga för framtiden nu - ryska Kaliningrad ligger bara på andra sidan Östersjön från Öland - hur bör man resonera?
– Allting kan ju såklart hända på lång sikt, och för det ska vi inte på något sätt vara naiva. Samtidigt ska vi inte heller få panik för det finns inga tecken i dag på att vi skulle dras in i den här konflikten och att vi ska drabbas av kriget. Vi ligger där vi ligger och det kräver en vaksamhet. Det bör alla vara medvetna om. Det krävs en nykter vaksamhet, men ingen anledning till panik.
Nyligen hade vi rysk närvaro i vattnet relativt nära Ölands kust, tankar om den situationen?
– Det var fartyg som låg där, och då hävdade de själva att det var för att de väntade på att få någon lastorder. Allt sådant kan vara sant, men det kan också handla om något helt annat. Ju fler sådana indikationer och händelser som inträffar, desto mer vaksam blir man. En enstaka incident kan man alltid förklara bort, men när det hopar sig och blir mycket kan det vara tecken på något annat.
Sanktioner införs mot Ryssland samtidigt som vi ser vad som pågår i Ukraina. Kritiken bli allt skarpare gällande att det inte händer tillräckligt för att stötta Ukraina. Vad anser du om situationen?
– Jag kan förstå det intrycket, men i dag twittrade den Ukrainska presidenten och tackade Sverige för humanitärt, tekniskt och militärt bistånd. Innan har det varit väldigt svävande besked kring om Sverige skulle hjälpa till med militärt bistånd, då det inte varit praxis. Många har svårt att förstå fullt ut varför man håller så hårt vid praxis. Sverige har en strikt lagstiftning gällande vapenexport men också en lagstiftning som har ganska många kryphål. Det finns undantag om det är i vårt säkerhetspolitiska intresse, och det är svårt att se mer säkerhetspolitiskt intresse än i den här situationen.
– Det handlar i bästa fall om dagar som Ukraina kan stå emot. Väldigt snart kan det vara försent att göra något, men det pågår säkert mycket bakom kulisserna som vi inte känner till.