GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så många använder bilbälte i länet

I Kalmar län använder de allra flesta bälte när de kör bil. Enligt NTF:s årliga bilbältesmätningar använder 96 procent av länets bilförare bälte, vilket är samma siffra som riksgenomsnittet.
Publicerad 29 november 2021
Foto: Mostphotos

Men trots detta är ungefär var tredje omkommen personbilsförare bältad. Det motsvarar 20-30 omkomna personer årligen.

Undersökningen genomförs i alla landets 290 kommuner och bygger på över 350 000 observationer. Observationerna visar att kvinnor använder bälte i högre grad än män. 98 procent av de kvinnliga bilförarna använder bälte jämfört med 95 procent av männen.

Kalmar län följer riksgenomsnittet och det är endast storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Jönköping, samt Hallands län som är bättre på bilbältesanvändning. Sämst i landet är man i Norrbottens län med 90 procent.

För första gången sedan mätningarna startade har man särredovisat mindre hantverksbilar. Av de 353 010 observerade förarna och passagerarna har 43 417 personer, 12 procent, färdats i mindre hantverksbilar. I dessa bilar använde 87 procent bälte.

– För att hitta så låg allmän bältesanvändning som i hantverksbilar får vi gå tillbaka till 1990-talet. När man släpar 30 år efter den allmänna utvecklingen så borde det vara en indikation på att arbetsgivarna inte gör tillräckligt. Bilbältet är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen – både i framsätet och i baksätet. Ett trepunktsbälte halverar risken att skadas svårt vid en kollision. Ökad trafiksäkerhet för de som kör i tjänsten är något som alla arbetsgivare borde prioritera. Jag har svårt att se att det finns så många andra områden där ett systematiskt säkerhetsarbete skulle kunna ha större effekt, säger Daniel Kvarnström, verksamhetschef för NTF i Jönköpings län i ett pressmeddelande. NTF i Jönköpings län har ett verksamhetsansvar för Kalmar län.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.