Annons

Så många personer omkom till sjöss förra året

Förra året omkom sammanlagt 17 personer i olyckor på svenskt vatten. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.
Publicerad 15 januari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Statistiken visar att 16 personer omkom i olyckor med fritidsbåt. Ytterligare en person omkom i en båtrelaterad olycka på svenskt vatten, men där pågår fortfarande en utredning och det är ännu inte klarlagt om dödsfallet skedde inom yrkes- eller fritidssjöfarten.

Av de förolyckade personerna var samtliga män. Minst tio av dem var 60 år eller äldre.

.
.Foto: Transportstyrelsen
Annons

– Det finns flera viktiga åtgärder för sjösäkerheten: Använd alltid flytväst, avstå från alkohol och vattensäkra mobilen. Men det är också viktigt att berätta för andra vart och när man tänker åka och att i förväg lägga in nummer i mobilen för att snabbt kunna larma om olyckan är framme, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Under 2021 omkom 18 personer i olyckor på svenskt vatten.

Olyckorna år 2022 i siffror:

• Minst 5 olyckor skedde på insjöar, 3 i skärgårdsmiljö och 2 på öppet kustfarvatten. 4 olyckor inträffade vid en brygga eller kaj och 1 skedde i en fors.

• Åtminstone 6 av personerna saknade flytväst vid olyckstillfället och i minst 3 av dödsfallen tros hårt väder ha varit en bidragande faktor.

• 6 personer omkom i kanoter, 3 i roddbåt, 3 i beboelig motorbåt och 2 på mindre öppna motorbåtar.

Källa: Transportstyrelsen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons