Annons

Så punktliga var tågen 2020: ”har kunnat leverera”

Av 958 990 planerade persontåg var det 897 059 som nådde slutstation i rätt tid under 2020.
Publicerad 18 januari 2021
Tåg vid centralstationen i Kalmar.Foto: Linus Gunnarsson

Omvandlat i procent innebär det att punktligheten för svenska tåg förra året var 93,5 procent. Det är 2,2 procent bättre än det tidigare rekordåret 2019, sedan nuvarande mått infördes 2013.

Tar man bort inställda tåg, som i statistiken räknas som förseningar, blir punktligheten 94,9 procent.

Annons

Alla typer av tåg ökade punktligheten. Störst förbättring jämfört med 2019 stod långdistanstågen för där punktligheten ökade med 7,5 procentenheter från 79,2 till 86,7 procent.

Tåg räknas vara i tid om de kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen.

Färre tåg avgick på grund av pandemin, men trots det avgick runt 90 000 fler persontåg 2020 än 2013.

– Jag är både stolt och tacksam för att vi när samhället behövt det som mest har kunnat leverera på en högre nivå än nånsin tidigare. Men vi är inte nöjda, utan självklart kommer vi fortsätta arbetet, tillsammans med hela branschen, att lyfta punktligheten ytterligare då den är avgörande för att järnvägen ska kunna fortsätta vara förstahandsvalet för hållbara resor och transporter, säger Trafikverkets trafikdirektör Roberto Maiorana i ett pressmeddelande.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons