GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så robusta är kommunerna i Kalmar län – Kalmar och Mörbylånga i topp

Den senaste tidens osäkra tider gör det viktigare än någonsin för samhället att kunna stå emot yttre förändringar och kriser. WSP har släppt en ny rapport, vid namn Regionernas kamp, som mäter Sveriges kommuners robusthet. Den visar hur väl kommunerna i Kalmar län är rustade för framtiden.
Publicerad 18 augusti 2022
Genrefoto: Kennerth Kullman/Mostphotos
Genrefoto: Kennerth Kullman/Mostphotos

Rapporten visar hur rustade kommunerna är för framtiden och yttre förändring. I analysen väger WSP in allt från utbildningsnivå och demografi till arbetsmarknad, klimatarbete, företagsklimat och ekonomi. Robusta kommuner har lättare för att hantera utmaningar. I en tid av alltifrån klimatkris till pandemi och ekonomiska kriser, har robusta kommuner högre motståndskraft och anpassningsförmåga.

När det gäller Kalmar län kan man se några specifika bitar som sticker ut. Kalmar är regionens mest robusta kommun och rankas på plats 17 på listan. Därefter följer Mörbylånga (plats 72) och Västervik (plats 132). Kollar man istället listan från bottenplaceringarna är regionens minst robusta kommuner Hultsfred (plats 270), Emmaboda (plats 275) och Högsby (plats 289).

– Vi ser Regionernas kamp som ett viktigt kunskapsunderlag för kommunerna och för oss som samhällsutvecklare. Men det är ingen idé att jämföra årets vinnare Nacka med högutbildad och välbetald befolkning med en landsbygdskommun som generellt sett har svårare att locka till sig kunskapsintensivt näringsliv eller saknar kraften i att ha ett universitet i närheten. Däremot finns det mycket att lära av varandra oavsett läge, det finns exempelvis mindre kommuner som lyckas väldigt väl med skolan eller att få personer födda utanför EU in i arbete, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP, i ett pressmeddelande.

Några andra bitar som sticker ut är:

• Att Mörbylånga blev rankad som Sveriges mest robusta kommun inom kategorin “Pendlingskommun nära mindre stad/tätort”.

• Att Kalmar placerar sig som Sverige-tvåa inom kategorin “Mindre stad/tätort”.

• Att Mönsterås klättrar hela 50 placeringar jämfört med föregående år.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.