Annons

Så ska regionen minska kostnaderna med 200 miljoner

Samtliga verksamheter kommer att påverkas när Region Kalmar län ska minska kostnaderna med 200 miljoner. Bland annat ska regionen minska antalet undersökningar, provtagningar och behandlingar som inte är till nytta för patienten.
Publicerad 14 september 2023
Montage.
Montage.Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos, Roland Magnusson/Mostphotos

Under onsdagen godkände regionstyrelsen den utredningsrapport som regiondirektör Ingeborg Eriksson fått i uppdrag att arbeta med. Regionen ska minska kostnaderna med 200 miljoner kronor till följd av den kraftigt försämrade ekonomin. För Region Kalmar läns del pekar den senaste prognosen efter juli månad på ett underskott på 393 miljoner kronor – 240 miljoner sämre än budget, skriver regionen i ett pressmeddelande.

”De förslag som redovisades på onsdagen bedöms sammantaget leda till kostnadsminskningar på 200 miljoner kronor när de når full effekt 2025”, skriver regionen.

Annons

Sedan tidigare har styrelsen beslutat att att hyrpersonalen inom vården ska börja fasas ut med start 1 oktober, där regionen i slutet av nästa år ska vara oberoende av hyrpersonal. Målet är att bemanningskostnaderna ska innebära högst två procent av personalkostnaderna, något KalmarPosten tidigare rapporterat om.

Även kollektivtrafiken påverkas av minskningen:

”När det gäller kollektivtrafiken har också ett antal beslut redan tagits när det gäller effektiviseringar av tågtrafik och linjelagd busstrafik. Möjliga åtgärder i den särskilda persontrafiken utreds vidare, liksom en anpassning av leveranserna av de nya regionaltågen. Totalt handlar det om möjliga kostnadseffektiviseringar på drygt 38 miljoner”, skriver regionen i samma pressmeddelande.

Så ska Region Kalmar län minska kostnaderna

Minskning av kostnader för konsulter med tio procent.

Restriktivitet när det gäller utbildning, kurser och konferenser.

Anställningsprövning vid ersättningsrekrytering.

Patienterna vid folktandvårdsklinikerna i Ankarsrum och Mörbylånga hänvisas till Västervik respektive Färjestaden, då kundunderlaget är lågt och bemanningen är stabilare på de större klinikerna.

Nytt arbetssätt inom barn- och ungdomspsykiatrin i norra länet med ett mobilt mellanvårdsteam, vilket sker genom en omställning av BUP-mottagningen i Vimmerby.

Minskning av antalet undersökningar, provtagningar och behandlingar som inte är till nytta för patienten.

Införande av digitala kallelser är ett exempel där de digitala möjligheterna ger kostnadsminskning på sikt.

Möjligheten till egen läkemedelstillverkning där så är möjligt, ska undersökas. Läkemedelskostnaderna står i dag för en miljard kronor om året för regionen.

Förbättrad avtalstrohet. En förbättring med bara en procent beräknas ge en besparing på fyra miljoner.

Samordning av alla inköp. Potentialen att sänka kostnaderna bedöms till 15 miljoner.

Återanvändning av möbler, under 2022 uppgick kostnaderna för möbelinköp till 33 miljoner.

Källa: Region Kalmar läns hemsida.

Sverigedemokraterna ville återremittera frågan med ett krav på en redovisning i tabellform på vad de olika åtgärderna innebär i sparande så att arbetet kan följas upp. Moderaterna och Kristdemokraterna ställde sig bakom redovisningen. Däremot markerade partierna i en protokollsanteckning att de i samband med beslut kring regionplan och budget senare i år kommer göra ”skarpa bedömningar” av underlaget.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons