Så undviker du ”vabruari” – apotekschefen Cathrin tipsar
Februari är en månad då många barn och föräldrar är sjuka och månaden har inofficiellt fått namnet ”vabruari”, efter vab - vård av barn.
– Innan corona var det februari som var den månad när det var som mest sjuka barn, med flest föräldrarna som fick vara hemma. Nu har det förändrats lite, så nu är det nu i januari som smittotoppen är. Försäkringskassan har aldrig har haft så mycket vab som nu. Det är mycket som sprids, och så påverkar såklart restriktionerna. Vid minsta symtom så är man hemma, säger Cathrin Lilja, apotekstekniker och chef vid Apoteksgruppen Kalmar/Borgholm.
Ofta tillbringar vi mer tid inomhus vintertid och virus smittar lättare inne än ute. Men även om man är utomhus är det större risk att bli sjuk på vintern när det är kall och torr luft än på sommaren när det är varmt och fuktigt. Men varför smittar virus egentligen mer på vintern?
– Är man ute håller man sig oftast mer utspridda, och man är ju inne mer på vintern. Eftersom luften är torrare på vintern så sprids smitta lättare. Nysningar kommer längre och det blir mer folk som smittas snabbare.
Vad är det oftast vi åker på omkring den här tiden?
– Det brukar vara förkylningar, influensa, maginfluensa och vinterkräksjuka som är vanligast efter jul och nyår.
När barnen kommer tillbaka till förskolor och skolor efter ledigheten och umgås tätt ihop är det inte ovanligt att de blir sjuka. Har barnen då dessutom kommit ur rutinerna med att tvätta händerna ofta och ordentligt, så sprids lätt bakterier och virus.
– Som småbarnsförälder tycker jag att man gör ett jättebra jobb på förskolor och skolor bland annat med att lära barnen att tvätta händerna ordentligt. Det är lite kul när småbarn kommer hem och påpekar att ”man måste faktiskt hålla avstånd”. Även från den lilla åldern tar man till sig varför det är viktig. Förskolorna och skolorna ska absolut ha en stor eloge i allt det här, säger Cathrin Lilja.
Påverkar covid-19 ”vabruari” på något sätt?
– Det har varit en enda bra grej med corona, och det är att folk har lärt sig att tvätta händerna bättre, vara hemma när man är sjuk och sprita händerna. Jag hoppas att det kommer hålla i sig. Samtidigt ser man att när restriktionerna släpps så ökar de vanliga förkylningarna också. En del tänker nog till, men en del gör det tyvärr inte.
Hur märker ni av ”vabruari” på apoteken?
– Nu börjar hostmedicinerna och nässprayerna öka igen när det cirkulerar lite mer vanliga förkylningar. När det mest är corona är det inte så många som köper nässpray, då är det mer värktabletter.
Tips hur du bäst undviker att bli sjuk – Cathrin tipsar
Går det då att undvika att bli sjuk? Cathrin på Apoteksgruppen i Kalmar/ Borgholm tipsar om vad man kan göra för att minska risken för att drabbas av vabruari. Sammanfattningsvis så skyddar man sig på samma sätt mot covid-19 som mot andra smittor.
1. God handhygien är det absolut viktigaste. Att tvätta händerna med tvål och vatten räcker långt för att skydda mot förkylning.
2. Spendera mycket tid utomhus
3. Lär barnen tidigt att hosta eller nysa i armvecket
4. För att få ett extra skydd mot magsjuka kan man komplettera med handsprit.
5. En näringsrik kost med mycket antioxidanter, mineraler och vitaminer är att rekommendera året runt, både för dig själv och dina barn. Frukt, grönsaker, fet fisk, ägg, nötter och bär är exempel på detta.