Annons

Samhället öppnar upp – här är listan på restriktionerna som tas bort

Statsminister Magdalena Andersson och socialminister Lena Hallengren hade ett leende på läpparna när de inledde torsdagens pressträff tillsammans med folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Pressträffen rörde slopade restriktioner kopplade till covid-19-pandemin.
Publicerad 3 februari 2022 • Uppdaterad 8 februari 2022
Regeringens presskonferens.
Regeringens presskonferens.

– Restriktionerna slopas från den 9 februari. Arbetsgivare som har personal som arbetar hemma återgång successivt till arbetsplatsen. Smittotalen kan vara fortsatt höga ett tag framöver och även i fortsättningen ska man stanna hemma om man är sjuk. Riskerna är fortsatt högre för de som inte är vaccinerade, så särskilda rekommendationer för ovaccinerade kommer att ligga kvar, säger statsminister Magdalena Andersson under pressträffen.

Hon meddelade även att pandemin inte är över, men på väg in i en ny fas. En hemställan ska lämnas in om att covid-19 framöver inte bör klassas som en samhällsfarlig sjukdom, men att den fortfarande ska vara anmälningspliktig. Denna hemställan kommer hanteras skyndsamt.

Annons

– Kunskapsläget om omikronvarianten har förbättrats. Studier visar på en mildare sjukdom och dataevidens härifrån Sverige ger samma bild. Antalet patienter med covid-19 på IVA har varit stabilt sedan årsskiftet trots att vi har sett en massiv ökning i smittspridning, säger statsministern.

Den här veckan väntas varannan vuxen svensk ha tagit sin tredje dos och den som fått sin tredje dos är 50 procent mindre smittsam. Just nu är det en halv miljon smittade i veckan i Sverige.

– Nya virusvarianter kan uppstå. Läget kan förändras. Det måste vi naturligtvis ha med oss när vi öppnar upp Sverige, säger Magdalena Andersson.

– För att motverka en ny skjuts uppåt i smittspridningen bör återgången till arbetsplatser ske successivt, meddelar socialminister Lena Hallengren under presskonferensen.

Gällande vaccineringen står rekommendationen fast.

– Alla bör fortsatt vaccinera sig, det är inte konstigare än att vi vaccinerar oss för andra sjukdomar, säger Lena Hallengren.

Merparten av restriktionerna som gäller följande tas bort den 9 februari:

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Serveringsställen

Mässor

Handelsplatser och platser för kultur- och fritidsverksamhet.

Privata sammankomster i till exempel hyrda lokaler

Långväga kollektivtrafik

Cuper, tävlingar eller större aktiviteter inomhus

Större sociala sammankomster

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons