Annons

Sex av tio varslade har blivit uppsagda under pandemin

Det har snart gått ett år sedan coronapandemin slog till på allvar. Under tiden har 58 procent av dem som varslades i mars-juni blivit uppsagda efter ett halvår.
Publicerad 26 januari 2021
Foto: Peter Kroon

Under mars till och med juni varslades 89 093 personer om uppsägning. Ett halvår senare hade cirka 52 000 personer blivit uppsagda, vilket är 58 procent. Under finanskrisen var motsvarande siffra 64 procent.

Mellan 1 mars 2020 och 24 januari 2021 varslades 2 024 personer i Kalmar län.

Annons

Andelen som blivit uppsagda och arbetslösa varierar mellan olika branscher.

– Tudelningen är väldigt tydlig och krisen är i högre grad koncentrerad till vissa näringsgrenar. Det är främst inom privata tjänstesektorn så som hotell- och restaurang- och kulturbranschen den lett till uppsägningar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Sedan pandemin slog till har arbetslösheten ökat i samtliga län. Den har dock ökat som mest i storstadslänen, framför allt Stockholms och Västra Götalands län.

Den gångna veckan varslades 958 personer om uppsägning. Hittills i år har 2 766 personer varslats. Totalt har 119 753 personer varslats sedan i början av mars 2020.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons