Annons

Sjukvårdsdirektören om de hävda restriktionerna: ”Pandemin är verkligen inte över”

Läget för sjukvården i Kalmar är fortsatt tufft. Sjukvårdspersonalen arbetar hårt, och bortfallet är stort. Det meddelande sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist under onsdagen.
Publicerad 9 februari 2022

Under onsdagsförmiddagen höll Region Kalmar län en pressträff om rådande covid-läge i länet, nu när majoriteten av restriktionerna tas bort.

Medverkade gjorde smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist samt vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Annons

– Även om merparten av restriktionerna och rekommendationerna upphör idag så är pandemin inte över. Man kan snarare se det som att den går in i en ny fas, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Ha lite sunt förnuft. Det är fortfarande väldigt hög smittspridning. Man behöver inte dra igång allt på en gång. Vid det här laget vet alla hur man tänker smittsäkert, säger hon, och ger förslagen att man kan skippa att gå på flera fester på raken, eller att vänta med att besöka mor- och farföräldrar om det varit många sjuka i skolan.

Numera behöver man inte provta sig vid symtom, men är man sjuk ska man stanna hemma tills man känner sig frisk. Detta gäller även barn, som ska ha varit feberfria i ett dygn innan de kan återvända till förskola eller skola. För de äldre som bor på boende blir det framöver ingen större skillnad mot hur det har varit under pandemin.

– Vissa behöver fortfarande lämna PCR-prov, vilket gäller dem som arbetar inom sjukvården eller inom äldreomsorgen. De som har hemtjänst eller bor på äldreboende ska också testa sig. Dessutom får man lämna prov om en sjuksköterska eller läkare ber om det, och det gäller även barn, säger Lisa Labbé Sandelin.

Är man ovaccinerad har man fortfarande risk att få allvarlig sjukdom. För de vuxna som inte har vaccinerat sig rekommenderas särskilda förhållningsregler, så som att undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.

– Vi ser att det är en klart mindre andel som hamnar i intensivvård än tidigare, men smittspridningen är på en nivå som vi inte varit i närheten av under de tidigare vågorna. Belastningen på sjukvården är väldigt stor nu. Dessutom är väldigt många av våra medarbetare också sjuka, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

– Det är två helt olika saker, vad som händer i samhället och vad som händer på sjukhuset/i sjukvården i stort. Pandemin är verkligen inte över, säger Johan Rosenqvist.

Han poängterar att det är viktigt att folk är medvetna om det och tar hänsyn till det nu när restriktionerna hävs.

– Vi har medarbetare som sliter väldigt hårt just nu för att vården ska kunna fungera. Vi ser alla fram emot att det blir bättre längre fram, säger Johan Rosenqvist

I Kalmar län är det fortfarande drygt tio procent som ännu inte valt att ta sin första dos.

Annons

– Det finns gott om tider och det är enkelt att boka. Tidsintervallet mellan dos två och tre sänktes nyligen till tre månader. Om man har genomgått en covid-infektion är det viktigt att man vaccinerar sig efter att man har tillfrisknat, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Lisa, vi har ju fått info om att det är många gravida som är ovaccinerade, och gravida med covid-19 löper en högre risk för blodpropp och liknande. Hur ska gravida resonera nu när de inte längre ska testa sig för covid?

– Jag tycker att det är en jättebra fråga. Den är också ställd på nationellt håll. Det är något vi måste landa i, om vi behöver en särskild rekommendation för gravida. I vilket fall som helst så är det så att om det finns medicinska skäl för att provta sig behöver man gå till en läkare eller liknande för att göra det. Men vi behöver nog ha ett förtydligande för just den gruppen utifrån det du säger, så det hoppas jag av vi kan leverera inom kort, säger Lisa Labbé Sandelin.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons