GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Småföretagarnas förutsättningar blir bättre i nästan hela länet

Småföretagarnas Riksförbund har för tredje året i rad gjort en stor kartläggning som visar förutsättningarna för små och medelstora företag att driva sin verksamhet i landets olika kommuner. Åtta av tolv kommuner i Kalmar län har klättrat i rankingen jämfört med förra året.
Publicerad 9 augusti 2022
Pressbild: Peter Thörn. Foto: Petra Bindel /Genrefoto: Mostphotos
Pressbild: Peter Thörn. Foto: Petra Bindel /Genrefoto: Mostphotos

Den genomsnittliga rankingen för länets kommuner är 142 av 290, men det finns stora skillnader mellan kommunerna i länet. Kalmar, Vimmerby och Borgholm toppar listan över länet, och i botten ligger Högsby, Nybro och Hultsfred.

Kalmar kommun som ligger högst är rankad 27 av 290, vilket innebär att man klättrat 42 placeringar sedan förra året. Möjligheterna och förutsättningarna för småföretagare att livnära sig är med andra ord bland de bästa i landet. Det är framför allt Skolsystemet, demografin och kapitalförsörjningen som drar upp kommunens betyg, medan överlevnadsgraden bland nya företag är en svaghet.

Högsby ligger lägst i länet, på plats 259 i hela landet.

– Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster på den lokala marknaden. Småföretagarindex visar hur förutsättningarna ser ut mellan olika kommuntyper och vilka konsekvenser det innebär, säger förbundsordförande Peter Thörn i ett pressmeddelande.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.