GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Smällare ett omfattande problem för polisen: ”Vårdslös hantering”

I flera av kommunerna i länet är det endast tillåtet att skjuta fyrverkerier under två timmar mellan klockan 23.00 på nyårsafton till 01.00 på nyårsdagen. Ändå börjar smällandet redan vid jul, vilket är ett omfattande problem för polisen.
Publicerad 29 december 2021
Robert Loeffel. Foto: Polisen/Anna Hermansson, Kalmar slott. Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos
Robert Loeffel. Foto: Polisen/Anna Hermansson, Kalmar slott. Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

– Så fort försäljningen börjar så börjar okynnet med smällare. Det startar innan jul och håller på hela veckan till några dagar efter nyår, då det brukar ta slut. Det är ett utbrett problem i Sverige och ett jätteomfattande problem för polisen och andra myndigheter, säger Kalmarpolisens presstalesperson Robert Loeffel.

Många blir störda och ringer polisen när det smäller i bostadsområden. Dessutom blir många djur skrämda av ljudet.

– Det smälls i trappuppgångar och räddningstjänsten får åka dit. Smällarna kan åka in på balkonger eller in i en ruta och orsaka bränder. Folk skadar sig – ofta på grund av vårdslös hantering. Det är vanligt att folk ringer oss för okynnessmällande i bostadsområden. Det stör och folk larmar polisen. Ledningscentralen har stor påringning varje kväll från hela regionen, säger Robert Loeffel.

Bakgrunden till skadorna på grund av pyrotekniska varor är ofta fylleri eller unga personer som inte vet hur de ska hantera dem.

Något som polisen också träffar på då och då är så kallade bangers, men de utgör inte ett lika utbrett problem under jul och nyår som smällarna.

– Men bangers är kraftiga fyrverkeripjäser som kan orsaka väldiga skador. De säljs inte i butiker som fyrverkerier gör, utan säljs via internethandel och smugglas in till landet, säger Robert Loeffel.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.