GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SMHI: ”Kommer du ihåg när vi hade en vit jul senast?”

Kommer du ens ihåg när vi senast hade snö under julen runt Kalmar och på Öland?
Öland/Kalmar • Publicerad 25 december 2022
Såhär såg det ut på Öland julen 2010. Snö under juldagarna är emellertid mycket ovanligt i våra trakter visar statistiken.
Såhär såg det ut på Öland julen 2010. Snö under juldagarna är emellertid mycket ovanligt i våra trakter visar statistiken.Foto: Peter Boström

Den där frågan som vädertjänsten alltid får - ”blir det en vit jul?” En snabb kik i statistiken visar att det där med jul på julafton i Kalmarsunds- och Ölandsområdet är tämligen ovanligt.

Minns du själv när vi hade snö på julafton i våra trakter kring Kalmarsund?

Rätt svar är 2010. Det året kom den första snön redan i november och snötäcket dröjde sig sedan kvar ända fram till vårmånaderna 2011.

Visst, det kom några snöflingor på julafton 2021 över Kalmar län, men inte tillräckligt för att skapa statistik.

SMHI:s statistik visar att vi haft snö i hela landet vid bara nio tillfällen de senaste hundra åren: 1923, 1937, 1969, 1978, 1981, 2001, 2009 och då som sagt 2010.

Så rent statistiskt kan tomten färdas med släde på Öland och i Kalmartrakten vart tionde år.

”När det gäller utsikterna den närmaste veckan så säger prognoserna att vi inte kan vänta någon snö.”

Snö är oberäkneligt. Morgonen 9 maj 2017, alltså långt in på försommaren, låg plötsligt Öland och Kalmar län på nytt snötäckt efter ett par ”gröna” månader.

När det gäller utsikterna den närmaste veckan så säger prognoserna att vi inte kan vänta någon snö förrän tidigast in på det nya året i Kalmarsundsregionen.

Peter BoströmSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.