SMHI lanserar nytt varningssystem för väder

Snart blir det inga mer klass 1, 2 och 3-varningar. Och det är inte för att det kommer bli bättre väder, utan för att SMHI ändrar sitt varningssystem.
Publicerad 25 oktober 2021
Foto: Mostphotos/SMHI

Fram till nu har kriterierna för att utfärda varningar varit i princip samma över hela landet. Men då väder har olika konsekvenser beroende på var i landet man befinner sig så lanserar nu SMHI ett nytt varningssystem.

Från och med den 26 oktober kommer varningarna istället börja utfärdas utefter den påverkan vädret beräknas få för det specifika området.

– Vädervarningarna finns för att allmänheten, näringslivet och myndigheterna ska kunna vidta åtgärder för att mildra effekterna av oväder. Med konsekvensbaserade vädervarningar som tar hänsyn till förutsättningarna i Kalmar län blir varningarna mer relevanta så att alla kan förbereda sig på bästa sätt, säger Fredrik Nygren, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Gul varning är den lägsta varningsnivån och betyder att konsekvenser förväntas. Orange varning är den mellersta nivån och betyder att allvarliga konsekvenser förväntas. Röd varning är den högsta nivån och betyder att mycket allvarliga konsekvenser förväntas.
Gul varning är den lägsta varningsnivån och betyder att konsekvenser förväntas. Orange varning är den mellersta nivån och betyder att allvarliga konsekvenser förväntas. Röd varning är den högsta nivån och betyder att mycket allvarliga konsekvenser förväntas.Foto: SMHI

I och med att det nya systemet träder i kraft så förändrar även SMHI sitt arbetssätt. De kommer att i större utsträckning samarbeta med andra samhällsaktörer, så som Länsstyrelsen, länets regioner och kommuner.

– Låt säga att SMHI vill utfärda en gul vädervarning runt Kalmar på grund av ett kommande regnoväder. Men just den helgen är det IronMan i Kalmar med avstängda vägar och extremt mycket folk i rörelse. Efter att vi har analyserat läget tillsammans med andra aktörer i länet kan vår bedömning få SMHI att utfärda en högre varningsnivå. Vårt jobb är alltså att väva in alla regionala faktorer som SMHI inte har vetskap om, förklarar Fredrik Nygren.

Förenklat kommer det gå till så här:

1. SMHI bedömer utifrån väderdata om det kommande vädret kan nå varningsnivåer.

2. SMHI förmedlar information om det förväntade väderläget till länsstyrelsen, tillsammans med förslag på varningsbeslut.

3. Länsstyrelsen gör tillsammans med länets aktörer en bedömning av hur vädret kan väntas påverka länet. Utifrån den gemensamma bedömningen tar länsstyrelsen ställning till om varningsförslaget från SMHI bör justeras på något sätt.

4. SMHI fattar beslut om varningen för det aktuella området.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.