Annons

SMHI: Nu är det meteorologisk vår

Våren är kommen, i alla fall i de södra delarna av Kalmar län och på Öland.
Publicerad 22 februari 2023 • Uppdaterad 7 mars 2023
Vårtecken i form av vitsippor.
Vårtecken i form av vitsippor.Foto: Mostphotos

Vad är meteorologisk vår?

Den 15 februari räknar SMHI som vårens första dag i Kalmar län år 2023, då det från det datumet till idag varit vårtemperatur sju dagar i rad.

– Den meteorologiska definitionen av vår är när dygnsmedeltemperaturen är över noll grader, sju dagar i sträck. Då räknar vi ankomsten av våren för det första av de här sju dygnen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Annons

Trots att det är vårtemperatur och meteorologisk vår kanske det dock inte känns som vår. Temperaturen de kommande dagarna ligger på mellan en minusgrad och en plusgrad. Till helgen väntas det till och med komma snö i vissa delar av länet.

Men framåt nästa vecka spår SMHI att solen och de varmare temperaturerna kommer tillbaka. Då ser det ut att bli soligt väder med upp till åtta plusgrader.

SMHI:s årstidsdefinitioner

Meteorologisk vinter

Vintern anländer om det råder vintertemperatur fem dygn i följd. Vintertemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är 0,0°C eller lägre, men ännu inte fem dygn i följd. Vinterns ankomstdatum avser det första dygnet av fem med vintertemperaturer.

Meteorologisk vår

Våren anländer om det råder vårtemperatur sju dygn i följd. Vårtemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är över 0,0°C, men ännu inte sju dygn i följd. Vårens ankomstdatum avser det första dygnet av sju med vårtemperaturer. Den 15 februari har satts som det tidigaste tillåtna datumet för vårens ankomst. Senast möjliga datum för vårens ankomst är den 31 juli.

Meteorologisk sommar

Sommaren anländer om det råder sommartemperatur fem dygn i följd. Sommartemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är 10,0°C eller högre, men ännu inte fem dygn i följd. Sommarens ankomstdatum avser det första dygnet av fem med sommartemperaturer.

Meteorologisk höst

Hösten anländer om det råder hösttemperatur fem dygn i följd. Hösttemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är under 10,0°C, men ännu inte fem dygn i följd. Höstens ankomstdatum avser det första dygnet av fem med hösttemperaturer. Den 1 augusti har satts som det tidigaste tillåtna datumet för höstens ankomst. Senast möjliga datum för höstens ankomst är den 14 februari.

Källa: SMHI

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons