Annons

Smittskyddsläkaren om snabbtester: ”Hel del att tänka på”

Region Kalmar län ser att användningen av antigentester, även kallat snabbtester, ökar.
Publicerad 27 maj 2021
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin
Smittskyddsläkare Lisa Labbé SandelinFoto: Agnes Aronsson, Mostphotos

Med anledning av detta vill smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin informera invånarna i länet om att dessa måste användas på rätt sätt.

– Det finns en hel del att tänka på. Det allra viktigaste är att den som har symtom inte ska ta ett snabbtest. Har du symtom och ska testa dig, då ska du beställa ett pcr-test, det är jätteviktigt att flera skäl. Du måste bekräfta att det är en pågående infektion, snabbtesterna är bra men inte lika bra som pcr-resterna. Det finns det en risk att vi tappar individer som inte får rätt förhållningsregler eller missar smittspårningen och det kan ställa till det och ge smittspridning, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons

– Då och då har jag fått till mig från smittspårningsenheten att man vid enstaka fall har använt testerna på ett lite fel sätt. Till exempel att man har provtagit sig med ett snabbtest när man har symtom och sedan har man inte blivit uppfångad av de system som finns när det gäller smittspårning och förhållningsregler. Dessutom får vi inte de sanna siffrorna på hur många som är smittade i länet. Det finns risker med snabbtester, men de tillför i vissa situationer också mycket bra.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons