unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Smittskyddsläkaren: ”Undvik att träffa folk utanför ditt hushåll”

Andra sociala kontakter än med personer i sitt eget hushåll bör undvikas, meddelade smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin under tisdagens pressträff.
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare.
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare.
Foto: Region Kalmar län

– Vi ser en kraftig ökning på antalet fall i Kalmar län i alla åldersgrupper. Det är störst ökning i åldrarna 15-49 år. Men mest bekymmersamt är det att spridningen ökar bland de som är 70 plus och 80 plus också, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin som nu uppmanar alla att avgränsa sin sociala kontakter till andra än sitt hushåll.

– Lever man själv kan man ha en liten grupp av folk man träffar, säger hon.

Under tisdagens presskonferens betonades det att man nu bör undvika att bland annat gå på privata tillställningar så som fester, middagar med vänner och bröllop, men man bör även undvika att gå till butiker, frisören, massage och fotvård, till exempel. Nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och på apotek går bra, och likaså besök hos sjukvården. Många smittas på sin arbetsplats, vilket gör det viktigt för arbetsgivare att minska smittspridning på arbetsplatsen, meddelade Lisa Labbé Sandelin.

Och ni uppmanar alltså ALLA som kan jobba hemifrån att de bör jobba hemifrån?

– Ja.

Hon valde även att sammanfatta informationen som gavs under presskonferensen.

– Nu gäller det för var och en att bara träffa dem som de bor med, träffas inte inomhus, avstå från att samlas i grupp och arbeta hemifrån om det är möjligt. Dessutom gäller de vanliga allmänna råden från i våras. Stanna hemma om du är sjuk - och jag kan inte nog betona det. Jag har fått så många rapporter om att det inte följs. Stanna hemma om du har symtom och stanna hemma tills du har fått provsvar. Det är allas ansvar att bromsa smittspridningen, säger Lisa Labbé Sandelin.

Läs mer