Smittspridningen av fågelinfluensa bromsas av sol och värme

Än pågår flyttfåglarnas färd genom Sverige men sol och värme bromsar upp smittspridningen av fågelinfluensa.
Publicerad 18 maj 2021
Foto: Mostphotos

Nu sänker Jordbruksverket, efter samråd med SVA, skyddsnivån för fåglar som hålls för egen konsumtion, användning eller som sällskapsdjur. Det betyder bland annat att hobbyhöns nu får gå ute. Jordbruksverket betonar dock att risken för fågelinfluensa fortsatt är förhöjd och att det är viktigt att upprätthålla smittskyddet och att bland annat ge foder samt vatten under tak.

̶ Säsongen 2020-2021 är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige, Det har varit en lång och krävande period för landets alla fjäderfähållare. Vi har fått många frågor från hobbyhönsägare så det känns bra att vi nu ser ljuset i tunneln och successivt kan börja lätta på restriktionerna, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

I år har 22 besättningar med tamfågel drabbats av fågelinfluensa. De flesta av dessa besättningarna finns i södra Sverige.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.