GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Snart behöver vaccinerade inte längre testa sig för covid-19

Från och med den 1 november behöver inte de som är fullvaccinerade testa sig vid symptom på covid-19.
Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 14 oktober 2021
Foto: Mostphotos

Den som är fullvaccinerad och känner av förkylningssymptom eller feber behöver inte längre testa sig för covid-19, utan från och med den 1 november räcker det att stanna hemma tills symptomen gått över. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på en pressträff under torsdagen.

Detta gäller för de som är fullvaccinerade, men även för de som haft covid-19 det senaste halvåret och för barn under 6 år. Istället för att testa sig rekommenderas det att man stannar hemma.

– Man ska stanna hemma vid symtom på ny luftvägsinfektion. Det gäller alla, oavsett om man misstänker covid-19 eller inte, säger Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

För att återgå till skola och arbete krävs att man ska ha varit feberfri det senaste dygnet, och känna sig frisk. Men som fullvaccinerad ska man alltså inte längre behöva testa sig.

– Testning för covid-19 rekommenderas inte längre för den här gruppen.

För de som inte vaccinerat sig kvarstår rekommendationerna om att stanna hemma vid symptom och att testa sig för covid-19. Vissa andra grupper som är fullvaccinerade ska också fortsätta testa sig.

– Omfattande testning gäller fortsatt för fullvaccinerade vid smittspårning, inom äldreomsorgen, LSS och hälso- och sjukvården vid symptom.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.